top of page

Vegan Nacho Bowl van Soraya, THE VEGGIE WEEK

Soraya ken je misschien al van de heerlijke recepten die zij elke maand creëert voor het Flevour Magazine. Soraya: ‘Ons doel was om mensen bewust te maken van het feit dat één keer per week geen vlees of vis eten al een enorme positieve impact heeft op het klimaat. Ook wilden we mensen laten zien dat gezond eten ontzettend lekker kan zijn!’ Nu twee jaar later, bestaat THE VEGGIE WEEK nog steeds met een team vol scholieren achter zich.




Ingrediënten vegan kaas saus

125 gr gekleurde wortelen, in stukken 250 gr aardappelen, in stukken (met schil) 3 tenen knoflook, kort verwarmt in de magnetron 120 ml water 2 el olijfolie 1 tl kurkuma 140 gr edelgistvlokken Sap van 1⁄2 citroen Snuf zout Snuf peper 2 tl maizena


Ingrediënten voor vega gehakt 1 ui, in grove stukken 4 tenen knoflook, in kleine stukken 75 gr walnoten, nacht geweekt 75 gr walnoten 250 g champignons Kruiden naar smaak (ik gebruikte picadillo kruiden van Jonnie Boer; shoarma kruiden) Scheutje sojasaus Scheutje ketjap manis 1 tl liquid smoke

Snufje peper 70 g tomatenpuree


Ingrediënten voor bonenmix 70 g tomatenpuree 1 blik kidneybonen 1 rode ui, gesnipperd 1 tl gemalen komijn 1 hand verse peterselie, fijngesneden


Ingrediënten voor guacamole 1 avocado Een snufje peper Een snufje zout

Ingrediënten voor salsa 1-2 tomaten, kleine stukken 1 rode ui, gesnipperd 1⁄2 komkommer, kleine stukken Sap van 1⁄2 citroen Een grote hand verse peterselie, fijngesneden Een handje verse koriander, fijngesneden

Overige ingrediënten 1 zak nacho’s (glutenvrij)

4 handen vegan kaas 2 grote handen sla


Receptuur kaassaus Kook de wortel en de aardappelen voor ongeveer 20 min. Doe vervolgens alle ingrediënten in een blender en pureer dit, totdat er een gladde massa ontstaat. Begin met een beetje water en voeg steeds meer toe, totdat je de gewenste consistentie hebt. Verwarm de saus nog even kort in een pan.

Receptuur vegan gehakt Verwarm de oven voor op 200 graden. Maal de ui, knoflook, noten en de champignons tot fijne snippers in een keukenmachine. Doe het mengsel in de kom, voeg de overige ingrediënten toe en roer dit goed door elkaar. doe een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak de gehakt op middelhoog vuur, totdat het ‘gehakt’ iets droger wordt. Verdeel het gehakt vervolgens over een met bakpapier beklede bakplaat en bak dit totdat de gehakt lichtelijk gekleurd en gebakken is.


Receptuur bonenmix Fruit de ui in een koekenpan met wat olijfolie aan. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en roer dit door elkaar.

De nacho bowl Leg de helft van de zak nacho’s op de bodem van een ovenschaal. Verdeel hier de helft van het “gehakt”, de bonenmix en de vegan kaas overheen. Verdeel ook wat van de “kaassaus” over de ovenschaal. Leg hier de andere helft van de nacho’s op en verdeel de rest van het “gehakt”, de bonenmix en de vegan kaas over de tweede laag nacho’s. Decoreer de bovenkant met een kleine hoeveelheid van de “kaassaus”. Plaats de nacho bowl in een op 175 graden Celsius voorverwarmde oven voor 30 min. In de tussentijd maken we de guacemole en de salsa.

Receptuur guacamole Prak de avocado fijn en voeg de overige ingrediënten toe. Roer dit door elkaar en zet het aan de kant.

Receptuur salsa Doe alle ingrediënten in een kom en mix dit door elkaar.



Een recept dat het proberen waard is! Eetsmakelijk.




Heb jij je al aangesloten bij de 'Koken met de Flevour Box' Facebook? Doe dit snel, inspireer anderen en deel de recepten die jij maakt!

bottom of page