top of page

Gepofte Flevolandse ui & biet


Foto credits: Nadia Zerouali


Flevoland staat bekend om haar zeer vruchtbare (en relatief gezonde jonge) grond. Op deze rijke bodems worden vooral veel bulk groenten zoals ui, peen en aardappelen voor de wereldmarkt geteeld. In bijna elke keuken maken koks rijkelijk gebruik van de eenvoudige ui, als basis voor vele gerechten. Wij laten in dit gerecht de ui stralen, gepoft op Flevolandse klei komt haar aardse zoete smaak nog meer naar boven. En net zoals de inwoners van Flevoland uit alle windstreken komen zo ook de ingrediënten in dit gerecht. Za’atar & flatbread uit het Midden-Oosten, Hollandse koolzaadolie, Zuid Europese groene kruiden en zwarte peper uit het Verre oosten.


Recept: Gepofte Flevolandse ui & biet naar recept van Smaakmaker Nadia Zerouali.


Ingrediënten (voor 4 tot 8 personen):

4-8 stevige uien biologische klei- of tuingrond (vraag je (stads)boer vriendelijk om wat van zijn grond) koolzaadolie peper & zout flatbread za’atar verse groene kruiden (bijv. bieslook, munt, peterselie)


Receptuur:

Verwarm de oven voor op 200C.


Verwijder de buitenste uitgedroogde schillen maar laat nog wel royaal wat schillen eromheen zitten.

Verdeel de grond over een passende diepe ovenschaal en leg hierop de uien. Druppel er wat olie over en bestrooi met wat peper en zout.

Pof de uien in het midden van de hete oven in ca. 60 minuten geurig en zacht van binnen.

Scheur het brood in stukjes of snijd in driehoekjes. Rooster eventueel in enkele minuten knapperig in het midden van de hete oven.

Pel de gepofte uien, breng ze op smaak met wat olie, za’atar en eventueel wat extra peper en zout.

Verdeel de gepofte ui over de flatbread en bestrooi met wat extra za’atar en verse groene kruiden en serveer direct.

Wil je weten waar je deze ingrediënten lokaal kunt kopen? Kijk dan op koop lokaal!



bottom of page