top of page

Lokaal verhaal | Een bijzonder seizoen voor de gele ui


Mark Versluis


Bijna 50 jaar geleden is Douwe Versluis begonnen met de verkoop van zijn zelf geteelde aardappels en uien aan huis. In die tussentijd is de verkoop uitgebreid naar een volledig assortiment AGF, streekproducten en allerlei boeren delicatessen. Bijna 10 jaar geleden is de winkel aangesloten bij Landwinkel waardoor het assortiment uitgebreid kon worden met streekproducten zoals kaas en scharrelroom van collega-Landwinkels uit heel Nederland.


Tegenwoordig runnen Mark Versluis met zijn vrouw Linda samen het bedrijf aan de Urkerweg in Emmeloord. Mark houdt zich bezig met de teelt van tafelaardappelen, rode en gele uien, (suiker)bieten, tarwe en wortel(s)(peterselie). Alle aardappelen, met als specialisme de Bildtstar, worden zelf gesorteerd en ingepakt. Een deel hiervan wordt in hun eigen boerderijwinkel, die Linda Versluis runt, verkocht. Ook zijn er altijd dagverse scharreleieren beschikbaar van eigen kippen.


In september stonden de uien centraal op het bedrijf. We teelden afgelopen jaar zo'n 10 hectare uien. De uien zijn half april gezaaid, en hebben dan ongeveer vijf maanden om op het land te groeien tot mooie rode en gele uien. Het begin van het groeiseizoen was erg droog, waardoor de uien een paar keer beregend zijn. Halverwege augustus begint het mooie groene loof van de uien strijken en af te sterven om vervolgens in september te kunnen gaan rooien. De uien blijven een paar dagen gerooid op het land liggen om te drogen. Als ze genoeg gedroogd zijn, worden de uien opgeladen en in de schuur verder gedroogd en bewaard. De opbrengst van zo'n 10ha uien is zo'n 700.000 kg uien. Wanneer er vraag is naar uien worden deze afgestaart en ingepakt in 5 kilo zakken. De meeste uien gaan voor export de grens over.


Op het bedrijf draait alles om de beste kwaliteit voor een betaalbare prijs. Er worden naast de eigen producten, zoveel mogelijk producten van collega boeren uit de polder in de winkel verkocht. Daarnaast komt de groothandel dagelijks de rest van de verse groente en fruit brengen zodat er een volledig assortiment groente en fruit verkrijgbaar is van goede kwaliteit. Na de verbouwing van maart dit jaar zijn kwaliteit, streekproduct en de beleving van pure producten nog belangrijker geworden en is het assortiment verder uitgebreid. De winkel is maandag tot en met vrijdag open van 8.00uur – 18.00uur, en op zaterdag van 8.00uur – 17.00uur. Er kan uiteraard gepind worden.


Meer weten over Versluis? Dat kan! Je kan het bedrijf van Mark & Linda vinden via de website of stuur een mail naar info@landwinkelversluis.nl. Houd ook de facebook en instagram van Versluis in de gaten voor het laatste nieuws.
bottom of page