top of page

Lokaal verhaal | De Traay, honingverwerker en bottelaar in Lelystad


De Traay, hart voor honing en bijen

Met hun passie voor honing en bijen wil de Traay zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid geven om te genieten van een breed assortiment kwaliteitshoning. Wij spraken met Joyce Weerman en Dennis van Teylingen, allebei werkzaam bij de Traay.Van imker naar bedrijf

Van 1 bijenkast naar 300 bijenvolken, zo ontstond in 1977 de Traay (aan de Traayweg in Leersum), opgericht door imker Wouter Vuijk. Dennis van Teylingen: “Hij was van jongs af aan betrokken bij de natuur en daarom koos hij ervoor om te gaan imkeren, met respect voor dier, milieu en mens. Zo stond hij ook aan de wieg van de totstandkoming van richtlijnen voor het EKO-keurmerk voor biologische honing. Daarnaast ging de enthousiaste imker uit steeds meer landen zelf honing importeren. Inmiddels is het bedrijf gevestigd in Lelystad en werken er 60 man”.


Het honingmerk

Joyce Weerman: “De Traay is al jaren hét merk honing in speciaalzaken in Nederland en België. Ondertussen bieden zij meer dan 40 soorten (biologische) honing. In Midden- en Zuid-Amerika en Europa en haalt de Traay de honing rechtstreeks bij collega-imkers vandaan. De jarenlange samenwerking met imkers in het buitenland is essentieel voor de Traay”.

In Nederland is maar een beperkt gebied beschikbaar. In andere landen zijn veel meer grotere onbewoonde, ongerepte natuurgebieden. Voor de productie van biologische honing moet er aan strenge voorwaarden worden voldaan: een bij vliegt tussen de 3 en 5 kilometer en in dit gebied mogen geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, mogen geen fabrieken in de buurt staan en mogen geen snelwegen zijn. Zulke gebieden zijn er in Nederland nauwelijks, vandaar dat de meeste honing uit andere landen komt.


Strenge controles

De honing van de Traay is bijzonder, uniek en een echte kwaliteitshoning. De kwaliteit wordt gewaarborgd door verschillende keurmerken, zoals, Skal, BRC, IFS, Demeter en Fairtrade. Dennis van Teylingen: “Honing moet aan strikte wettelijke eisen voldoen. Pas als de proefmonsters zijn goedgekeurd, kopen we de honing daadwerkelijk in. De honing wordt continu door de eigen kwaliteitsdienst en door een onafhankelijk, gecertificeerd laboratorium getest: o.a. op de natuurlijke herkomst en eigenschappen van de honing.”


Breed assortiment

De Traay heeft een breed assortiment aan producten. Zo zijn er naast de honingvarianten verschillende soorten stropen en siropen en specialiteiten als honingwijnen en stuifmeelkorrels. Joyce Weerman: “En natuurlijk onze cosmeticalijn Bee honest cosmetics die geïnspireerd is door de bij. De natuurlijke huid - en haarverzorgingsproducten bevatten ingrediënten als honing, bijenwas, stuifmeel, propolis en natuurlijke verzorgende plantenextracten”.


Deze maand in de Flevour Box

Deze maand zit er een raathoning van de Traay in de Flevour Box. Raathoning is honing in zijn meest pure vorm: de honing zit nog in de raat en is nog deels verzegeld door de bijenwas. Het wordt volledig door de bijen vervaardigd en is dus 100% natuurzuiver. De combinatie van bijenwas en honing smaakt heerlijk en je kunt alles opeten (dus ook de bijenwas). De ultieme tip om raathoning te eten: laat het langzaam in de mond smelten. Wanneer je de bijenwas te snel kauwt, is het net een stuk kauwgom. Laat het langzaam in je mond te laten smelten, de was smelt dan geleidelijk met de warmte die in je mond zit, daardoor kun je het wat makkelijker eten.

Raathoning is de ideale begeleider van een gevarieerde kaasplank en harmonieert goed bij de vaak wat zoute/zilte smaak van diverse kazen. Ook is het geschikt als topping bij feestelijke (ijs-)desserts.BIJzondere initiatieven

In Nederland maakt de Traay zich hard voor de biodiversiteit en ondersteunt onder andere de Bijenstichting met de Bijen Bed & Breakfast campagne, de Nationale Zaaidag op 22 april en World Bee Day op 20 mei. In het buitenland zijn er mooie samenwerkingen opgezet met lokale corporaties in Nicaragua. De corporaties zorgen voor lokale scholing, en de Traay garandeert de verkoop van deze Fairtrade honing.


Wil je meer weten over de Traay? Neem dan een kijkje op de website of hun facebookpagina, zo blijf je op de hoogte van het laatste bijen nieuws!


Comments


bottom of page