top of page

Lokaal verhaal | De eerste zilveruien oogst van Sijbrand WestraZilveruitjes De Westerade | Sijbrand Westra

In de Flevour box van september zat wel een heel bijzonder product, namelijk de zilveruitjes van Westra. De zilveruitjes zijn dit jaar voor het eerst gezaaid, geoogst en verwerkt door het bedrijf. Een echte primeur dus!

Sijbrand Westra staat sinds 2019 aan het roer van het biodynamisch akkerbouwbedrijf van zijn familie, onder de naam ‘De Westerade’. De Westerade verbouwd ongeveer 12 verschillende soorten gewassen, denk hierbij aan pootaardappelen, uien, wortelen, spinazie, sperziebonen, erwten, tuinbonen, pompoenen, pastinaak en in de bijzondere categorie: augurken en zilveruitjes. Het bedrijf is gevestigd aan de Oudebosweg in Dronten en is al sinds het begin van het ontstaan van de Flevopolder actief. De Westerade heeft ongeveer 116 hectare grond met daarop Demeter gewassen en ook nog eens 36 hectare hectare grond met biologische teelt.

Demeter is het certificeringssysteem voor biologisch-dynamische landbouwbedrijven. Hierbij ligt de focus op de gezondheid van de grond, ofwel: het in leven houden van de bodem. Daarnaast wordt ook gekeken naar het toepassen van een gesloten kringloop, biodiversiteit op het land en is het van belang dat men zich inzet voor een gevarieerd en levend landschap. De Westerade bereikt een gesloten kringloop door middel van het verbouwen van grasklaver. De grasklaver wordt vervolgens naar de buurman gebracht, een Demeter kippenboer. De kippenboer zorgt vervolgens voor mest, wat Sijbrand dan weer gebruikt op zijn land. Naast dat biodynamisch boeren een intense bedrijfsvoering is, zorgt het ook voor de bewustwording van de grond en de producten die je teelt. Sijbrand ziet de overgang van biologisch naar Demeter als een investering in de toekomst. Door gebruik te maken van deze manier van boeren, zorgt men ervoor dat de grond steeds beter wordt én levert dit aan het einde van de dag veel gezondere producten op.

Wat de Westerade zo bijzonder maakt, zijn de Demeter augurken. Westra is het enige bedrijf in Nederland dat augurken met Demeter certificering teelt. Sijbrand is 4 jaar geleden begonnen met het verbouwen van de augurken. Dit is een erg arbeidsintensief product, omdat alle augurken met de hand geplukt worden. Er zijn nog geen oogstmachines op de markt voor augurken. Westra heeft inmiddels wel geïnvesteerd in een machine, waarbij het plukken enigszins gemakkelijker gemaakt wordt. Het bedrijf heeft een machine van 21 meter breed met daarin wiet bedden en een sorteerband. Op zo’n machine kunnen 20 tot 25 medewerkers liggen om de augurken te plukken. Naast de hoge arbeidsintensiteit, moet men ook snel kunnen schakelen in de oogst. Met mooi weer kan een augurk in 1 dag wel 2 tot 3 keer zo groot worden!!! Het is dus van belang om dagelijks (soms meerdere keren per dag) de augurken te controleren.

Dit jaar is het allemaal iets anders gelopen dan gepland bij De Westerade. Vanwege het coronavirus was het niet mogelijk om augurken te telen voor het bedrijf. Het was niet haalbaar om de anderhalve meter aan te houden tijdens het oogsten van de augurken. Het oogsten van de augurken gebeurt met de hand en wordt gedaan in een tijdsbestek van 8 tot 10 weken. Normaal gesproken heeft Westra in de zomer 60 mensen in dienst, waarvan 40 medewerkers alleen al in de augurken staan. Er moest dus een nieuw plan gemaakt worden… en dat is gelukt! Dit jaar heeft Westra voor het eerst zilveruien geteeld. Net als de augurken een uniek product in de Flevopolder. De moeilijkheidsgraad van de zilveruien zit hem in het schoonhouden van het land. Zilveruien staan als een enorme deken op het land. Het product kent veel onkruid, maar door de zogenoemde ‘deken’ op het land is dit product lastig te schoffelen. Daarnaast brengen zilveruien meer risico’s met zich mee, zoals denk hierbij aan ziektes in de grond. De arbeidsintensiteit zit bij de zilveruien dus in het wieden en bij de augurken in het oogsten. Het oogsten van de zilveruien gebeurt machinaal en is met 3 uur klaar. Het moment tussen zaaien en oogsten duurt ongeveer 100 dagen. Al met al kan Sijbrand spreken van een succesvol eerste jaar! Er zit zeker een vervolg in.

‘Door je krachten te bundelen, versterk je elkaar,’ is de overtuiging van Westra. Sijbrand zet zich in voor de bewustwording van goede, gezonde producten. En dat kan allemaal in Flevoland! Met zijn bedrijf staat Westra achter de visie van Flevour. Om te zorgen voor bewustwording in de Flevopolder. Want hoe bijzonder is dat… zilveruitjes gewoon bij jou om de hoek!?De oogst:


Meer weten over De Westerade? Dat kan! Je kan het bedrijf van Sijbrand vinden op facebook en op de website van Nautilus.


Wist je dat: De Westerade het enige bedrijf in Nederland is dat Demeter augurken teelt? Bijzonder toch!


Comments


bottom of page