top of page

Lokaal verhaal | Biologische uien van Poppe Landbouw uit Nagele
Marien en Joos Poppe namen in 2007 het akkerbouwbedrijf van hun ouders over, Poppe Landbouw. Ze zijn de derde generatie in het familiebedrijf. Vanaf 2003 teelt Poppe Landbouw volledig biologisch. Een bedrijf van 250 hectare grond, waarvan 40 hectare uien. Je vindt de rode uien van Poppe landbouw in de Flevour Box. Bij Poppe Landbouw telen ze uien, sjalotjes, aardappels en rustgewassen. Daarnaast sorteren en verpakken zij hun producten ook op het bedrijf.


Volgens Joos is plezier een van de belangrijkste dingen binnen het bedrijf. “De manier waarop het nu gaat is erg fijn, met kwaliteit hoog in het vaandel”. Ze leveren mooie producten, ze hebben een ontzettend fijn team en er is veel openheid! “Bij ons is niks een geheim, iedereen is welkom. Zo vind ik het heerlijk om mensen mee te nemen in de bedrijfsvoering en te vertellen over hoe wij het doen.” Joos vertelt ook dat hij en Marien het belangrijk vinden om zelf mee te gaan in transities en hierover ervaringen te delen met andere akkerbouwers, over hoe zij bijvoorbeeld omgaan met hun grond. In 2003 is Poppe Landbouw overgestapt naar biologisch telen, omdat ze vonden dat ze met intensieve landbouw niet veel langer door konden gaan. De grond is schaars en je moet goed met de grond omgaan die je hebt. ‘Eten moet lekker, gezond en goed voor de grond zijn!’ vertelt Joos ons.


Op 1 april begint Poppe landbouw met het zaaien van de uien waarna ze in augustus/ september kunnen beginnen met oogsten. Eerst worden de uien gedroogd in de schuur waarna ze verpakt kunnen worden. Door de juiste temperatuur en luchtvochtigheid kunnen de uien erg lang bewaard worden. In de Flevour Box zitten de biologische rode uien van Poppe Landbouw, die zijn altijd net wat pittiger dan een gele ui verteld Joos. Trots vertelt Joos dat we zijn gele uien ook kunnen vinden in de schappen van de Albert Heijn, hoe leuk is dat! Poppe Landbouw exporteert naar het buitenland, maar je vindt hun producten ook bij BioRomeo en EKO- boerderij De Eerste.
Wil je meer weten over Poppe Landbouw? Neem dan een kijkje op www.poppelandbouw.nl. Volg het bedrijf ook via Facebook.


Comments


bottom of page