top of page

Koken met geredde aardappelen: Echte ovenfrietOp 27 juni is er een nationale aardappelberg-dag. De weggevallen vraag naar friet vanuit de horeca, festivals en export is een grote zorg voor veel boeren. De aardappels blijven liggen en wordt met een veel lagere waarde benut voor bijvoorbeeld biogas of veevoer. Het bedrag dat de boer hiervoor krijgt is vaak lager dan de kostprijs, wat niet alleen de boer benadeeld, maar wat ook resulteert in honderdduizenden kilo’s voedselverspilling. Ontzettend zonde en dat laten wij, inwoners van Flevoland, natuurlijk niet gebeuren. We roepen iedereen op zaterdag 27 juni aardappelen te komen scheppen in Lelystad en Almere van 10:00 tot 14:00 uur. Kijk voor meer informatie op www.aardappelberg.nl


Recept: Echte ovenfriet

Ingrediënten:

Uit Flevoland

1 kilo geredde aardappelen

2 eetlepels bloem


Daarbuiten

2 eetlepels zonnebloemolie

zout


Receptuur:


Verwarm de oven vast voor op 180 graden en leg 1 of 2 bakplaten klaar met bakpapier.


Spoel de aardappelen af, maak ze schoon met een borsteltje en schil ze (hoeft niet, bijv. als biologische aardappelen). Snijd de aardappelen in dikke plakken van een halve tot een centimeter en snijd deze plakken daarna in lange frites van dezelfde dikte.


Doe de gesneden friet in een vergiet en spoel deze heel goed af onder koud stromend water. Leg ze daarna op een theedoek, leg daar een andere theedoek overheen en dep alle friet goed droog zodat ze niet meer vochtig zijn.


Doe de drooggedepte friet in een kom en besprenkel met wat zonnebloemolie.

Strooi er daarna heel lichtjes bloem overheen met een zeefje, bestrooi met wat zout en hussel ze om. Verdeel de friet over je bakplaten en zorg dat ze niet over elkaar heen liggen. Bak het eventueel in twee keer.


Bak de ovenfriet 20 minuten op 180 graden, haal de bakplaat even uit de oven en schep de friet gelijkmatig om. Verhoog de oventemperatuur naar 200 graden en laat de friet nog 15 minuten bakken of totdat ze goudgeel en knapperig zijn. Zijn ze nog niet knapperig? Zet de oven dan even op de grillstand.


Haal de friet uit de oven, doe ze in een grote schaal met keukenpapier en bestrooi eventueel nog met wat zout.

Wil je weten waar je deze ingrediënten lokaal kunt kopen? Kijk dan op koop lokaal!
Comments


bottom of page