top of page

Chocolade courgette cake van Hanneke de Jonge, Culinea


Het is volop het seizoen van de courgettes, misschien heb je ze wel in jouw moestuin staan. Ik heb een heerlijk recept om een courgette in te verwerken, namelijk deze chocolade courgette cake. Het is een geweldig lekkere manier om courgette te verwerken in een zoet gerecht. Een soort van verantwoorde cake, waarbij de kids geen idee hebben dat ze stiekem groente naar binnen krijgen. Hoe goed klinkt dat?


Om er helemaal een verantwoorde cake van te maken, kan je de suiker of een deel ervan vervangen door agavesiroop, palmsuiker of een suikervervanger. Wat jij wilt.

De cake is niet heel erg zoet, wil jij het zoeter voeg dan meer suiker of alternatieven toe. Proef het beslag of je het zoet genoeg vindt.


Extra nodig: vierkant bakblik van 24 centimeter



Recept voor 16 stuks


Ingrediënten:

1 kleine courgette uit de Flevour Box

2 eieren (L) uit de Flevour Box

150 gr rietsuiker

2 zakjes vanillesuiker

120 gr zonnebloemolie

120 gr Griekse yoghurt

1 rijpe banaan, geprakt

260 gr bloem

1 el bakpoeder

40 gr cacaopoeder

snufje zout

100 gr chocodrops


Receptuur:

Verwarm de oven voor op 170˚C.


Bekleed het bakblik met bakpapier.


Rasp de courgette fijn, je hebt ongeveer 175 gram geraspte courgette nodig.


Klop de eieren luchtig met de rietsuiker en vanillesuiker. Voeg dan de olie en yoghurt toe en mix dit met elkaar. Voeg de geprakte banaan toe en meng dit erdoor.


Spatel dan de bloem, bakpoeder, cacaopoeder en zout erdoor. Als laatste spatel je de courgette erdoor en daarna de chocodrops.


Giet het beslag in het bakblik en zet dit in de oven. Bak de cake in ongeveer 30-35 minuten gaar.


Check met een satéstokje of de cake gaar is voordat je deze uit de oven haalt.

Laat de cake afkoelen, bestrooi eventueel met wat cacaopoeder en snijd de cake in 16 blokjes.


Je kunt de cake ongeveer 3 dagen bewaren op kamertemperatuur of een week in de koelkast.


Smakelijk! Heb jij je al aangesloten bij de 'Koken met de Flevour Box' Facebook? Doe dit snel, inspireer anderen en deel de recepten die jij maakt!


bottom of page