top of page

Zoete aardappelpuree, gekarameliseerde spruiten en peer & smokey tofu | Maxime Tevreden

Maxime Tevreden is de eigenaresse van Neighbours Kitchen. Neigbours Kitchen is een knus en urban eetcafé midden in Almere. Met heerlijke plantaardige, lokale en fairtrade gerechten die worden bereidt door Maxime en haar familie. Voor het Flevour Magazine deelt Maxime een van de herfst recepten die ze zelf ook op de kaart heeft staan: Zoete aardappelpuree met gekaramelliseerde spruiten. Het lijkt uitgebreid, maat laat je niet afschrikken. Het is echt héérlijk!




Gerecht voor 4 personen


Ingrediënten:

Zoete aardappelpuree

· 1 kg Zoete aardappels van Ko van den Dries

· Kokosmelk in blik 400ml

· Verse gember

· Tuinkruidenbouillon

· Cayenne poeder

· Himalaya Zout & peper

· Olijfolie

Gekarameliseerde spruiten

· 500 kg Spruiten van Boer Boon

· 3 stuks Conference peren

· 2 middelgrote rode uien

· 1 Verse knoflook van Polderknoflook

· balsamico

· tamari of sojasaus

· rode wijn azijn

· plantaardige boter of margarine

· milde olijfolie - om mee te bakken

· zout & peper

· kokosbloesemsuiker

Smokey Tofu of tempeh

· firm tofu of een blok tempeh biologisch

· donkere sesamolie

· tamari

· gerookte paprika poeder

· ahorn siroop

· edelgistvlokken

· ume su smaakmaker- bijvoorbeeld van TerraSanna (Ekoplaza)

· Sambal van Jolanda en Peet van Weet hoe je leeft


Voorbereiding & benodigdheden:

Steelpannetje

Grove rasp

Garde

Peeler

Foodprocessor

Kwastje

Ovenschaal

Bakpapier


Receptuur zoete aardappelpuree:

Verwarm de oven voor op 180 graden.


Peel de zoete aardappels en zorg dat alle donker geworden stukjes worden verwijderd. Snijd de aardappels in dikke plakken en leg deze in een ovenschaal zonder bakpapier.


Verdeel ruim olijfolie over de zoete aardappel partjes en zorg dat alle delen van de aardappels bekleed zijn. Dit om te voorkomen dat de aardappels op bepaalde stukjes droog blijft en hier aanbakt.


Zet de ovenschaal voor tenminste 17 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer gedurende deze tijd de aardappels en keer ze om waar nodig. Als je ze kunt doorprikken en ze een mooie donker oranje kleur hebben kun je ze uit de oven halen en laten afkoelen.


Rasp een stuk gember, zorg dat je tenminste 2 eetlepels gember klaar hebt liggen. Hak 2 tot 3 teentjes knoflook fijn, goed voor 1 volle eetlepel.


Verwarm in een steelpannetje een kwart van de kokosmelk en doe hier 2 eetlepels gember en 1 eetlepel vers gehakte knoflook bij.


Als de kokosmelk goed verhit zit doe je hier 1 cupje tuinkruidenbouillon bij of 1 eetlepel als deze in poedervorm is. Laat het geheel 1 minuut koken en zorg met een garde dat alle ingrediënten goed met elkaar mixen.


Doe de afgekoelde zoete aardappel partjes in de foodprocessor en schenk hier de kokosmelk bij.


Pulse de ingrediënten totdat het een massa wordt. Laat de machine zijn werk doen totdat het een smeuïg geheel wordt.


Breng op smaak met een snufje cayenne en zout en peper naar smaak.

Receptuur gekarameliseerde spruiten:


Verwarm de oven voor op 200 graden.


Was de spruiten als dit nodig is en controleer de spruitjes op eventueel bederf. Je kunt ze peelen totdat ze schoon. Pak er een grote ovenschaal bij en doe hier een bakpapier in. Doe de spruiten in de ovenschaal en ga verder met het preppen van de overige ingrediënten.


Snijdt conference peren met hun schil in blokjes zo groot als de helft van jouw spruiten. Zet deze apart.


Snijdt de twee rode uien in fijne ringen en zet apart.


Hak 2 teentjes knoflook fijn en zet apart.

7. Zet een koekenpan op en verwarm deze. Smelt hier ½ eetlepel boter in en ½ eetlepel milde olijfolie.


Bak de rode uienringen in de boter totdat ze glazig zijn.


Laat de rode uien op laag vuur doorbakken en doe hier ¼ eetlepel kokosbloesemsuiker en 1 eetlepel rode wijnazijn bij. De rode uien gaan nu heerlijke geuren. Laat ze nog door sudderen totdat ze iet wat donker zijn. Zet apart.


Bekleed de spuiten met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel plantaardige boter. Neem de spruiten in jouw handen en vet ze goed in met de boter.


Doe de verse knoflook bij de spruiten en mix met het geheel.


Doe 2 volle eetlepels balsamico bij de spruiten en mix dit er goed doorheen. De spruiten zijn klaar om de oven te gaan voor 10 min.


Zet na 10 minuten in de oven op grill stand en doe de peer bij de spruiten in de ovenschaal. Laat het geheel 7 minuten grillen.


Doe tot slot de gekarameliseerde uien bij de spruiten en breng verder op smaak met zout en peper.


Receptuur smokey Tofu

De tofu is het meest lekker wanneer deze 12 uur van tevoren gemarineerd is!


Verwarm de oven voor op 220 graden.


Snijd het blok tofu in plakken van ongeveer 1,5 cm dik, snijd in totaal 8 plakken.


Doe bakpapier in een ovenschaal en verdeel de tofu plakken hierover.


Maak de marinade door de volgende ingrediënten te mixen:

5 eetlepels tamari, 1 volle eetlepel paprikapoeder, 1 eetlepel ahorn siroop, 2 eetlepels donkere sesamolie, 1 eetlepel ume su, 1 eetlepel edelgistvlokken. Mix het tot het een gladde saus is, is deze te droog doe er dan geleidelijk nog een beetje ume su en tamari bij. Doe er tot slot een beetje sambal bij voor de pittigheid, stel zelf de hoeveelheid af.


Breng met een kwastje rijkelijk de marinade aan, draai de tofu plakken om en doe dit ook voor de andere zijde.


Bak de tofu tenminste 30 minuten in de oven. Houd je van een beetje krokant? Zet kort de grill aan!


Maak je bord op door de zoete aardappelpurree te verdelen met daarop de gekarameliseerde uien. Heb je de tofu bereid? Serveer deze er dan bij! Je kan het gerecht helemaal afmaken door er pecannoten, pompoenzaden en rozijnen overheen te strooien.




Heb jij je al aangesloten bij de 'Koken met de Flevour Box' Facebook? Doe dit snel, inspireer anderen en deel de recepten die jij maakt!


bottom of page