top of page

Yoghurtplatbrood van de BBQ met specerijen van Schokland

In de Avro Tros serie gaat Yvette van Boven naar de Noordoostpolder, waar nog altijd wordt gepionierd: nu met frisse, heerlijke wijn en oude graansoorten op Schokland, en waar Yvette zich in de kassen tussen de tropische groenten zelfs even in Suriname waant. Ben je benieuwd naar het yoghurtplatbrood dat ze in deze aflevering maakt? Hieronder het recept!

Recept voor 4 personen


Ingrediënten voor 4 broodjes

250 gram volkoren tarwemeel uit de Flevour Box

½ theelepel zout

1 theelepel baking soda

200 gram yoghurt


Ingrediënten voor erop

65 gram roomboter

snuf zout

½ theelepel komijnpoeder

½ theelepel korianderpoeder


Speel met de specerijen: in plaats van komijn en koriander kan je bijvoorbeeld speculaaskruiden en 1 eetlepel suiker door de boter roeren, of 1 theelepel kerriepoeder of 1 theelepel kardemom met een mespunt piment erdoor: is óók zo lekker! Laat de smaak van de botersaus afhangen van het gerecht waar je het brood bij serveert: zoet of hartig brood bij het ontbijt bijvoorbeeld, of een keerbroodje met een kom dampende curry als avondeten.


Receptuur:

Verhit de barbecue tot er een wit aslaagje om de kolen zit. (U kunt deze broodjes natuurlijk ook in de (gril)pan bakken!)

Smelt de boter in een pannetje op het rooster tot de boter mooi bruin is geworden. Roer het zout en de specerijen erdoor en haal de pan van het vuur.


Meng bloem, zout en baking soda met elkaar in een beslag kom. Voeg niet alle yoghurt in een keer toe, maar meng het met een spatel door het bloemmengsel in de kom tot een niet plakkerig deeg. Is het te droog voeg iets meer yoghurt toe, en andersom: als het te nat is strooit u er nog iets van bloem overheen.


Kneed echt kort, tot alles net samenkomt en vorm er op een bebloemd aanrecht 1 bol van. Verdeel die in 4 delen en rol er 4 platte pita-vormige broodjes van.


Voel of de barbecue goed heet is en leg de deeglapjes op het rooster boven de kolen. Keer ze na een minuut of 2-3 of tot de onderkant stevig genoeg aanvoelt om om te kunnen draaien en er op de bovenkant flinke blazen zijn ontstaan.


Bak de broodjes nog een minuut of 2-3 aan de andere kant. Haal ze van het rooster als ze mooi goudbruin zijn en terugveren als u erin drukt.


Besmeer ze direct aan beide kanten met de kruidige bruine boter en serveer.


Eetsmakelijk!

Bekijk hier de uitzending terug.Heb jij je al aangesloten bij de 'Koken met de Flevour Box' Facebook? Doe dit snel, inspireer anderen en deel de recepten die jij maakt!

bottom of page