top of page

Vlierbloesemsiroop van Sanne Flantua

Vlierbloesem pluk tips De bloesems van de vlier kan je plukken tussen mei en juni. Om te voorkomen dat je bloesems plukt met plas van bijvoorbeeld honden, kan je het beste alleen de bloesems plukkend die wat hoger aan de boom groeien. Kies alleen de bloesems uit die mooi, fris van kleur zijn.

Schud even met de bloesems voor je ze in je mandje gooit, zodat insecten weg kunnen vliegen. Maar ook weer niet teveel, want het stuifmeel op de bloesem geeft juist de smaak. Pluk niet de gehele Vlier leeg, anders blijft er niets meer over voor de bijtjes en vogels! Gebruik de Wildplukwijzer om erachter te komen waar je vlierbloesems in je eigen omgeving kan vinden.




Benodigdheden een emmert of bakje en een schaar voor bij het plukken twee grote pannen, om de siroop in over te gieten een zeef een linnen kaasdoek schone, lege potten en flessen een trechter

Ingrediënten voor 2 liter 1 emmertje vlierbloesems (on- geveer 150 gram) ruim 1 liter kraanwater 1 kg suiker 20 gram citroenzuur of sap van citroenen


Receptuur Pluk een emmertje vol vlierbloesems. Bij thuiskomst knip je de bloemet- jes van de stelen. Haal zo veel mogelijk takjes weg, deze zorgen voor een bittere smaak. Doe vervolgens de vlierbloesems in een grote pan.

Vul de pan met water tot de bloesems onder water staan: niet veel minder, niet veel meer. In mijn geval deed ik er ruim 1 liter water bij.

Doe een deksel op de pan en laat het vlierbloesemmengsel trekken voor 12 – 24 uur. Giet het mengsel over in een andere pan door een zeef, de vlierbloesems hebben hun werk gedaan en mogen weg. Giet het vervolgens weer over in de andere pan, nu door een kaasdoek, zo houd je een heldere vloeistof over.

Meet met behulp van een maatbeker hoeveel vloeistof je nu hebt. Per liter heb je 20 gram citroenzuur en citroensap en ongeveer 1 kilo suiker nodig.

Zet de pan met vlierbloesemwater op het vuur, zorg ervoor dat het net niet kookt, anders gaat dit ten koste van de smaak. Als het even borrelt is geen probleem, maar laat het in ieder geval niet constant op hoog vuur staan.

Doe de suiker erbij, verwarm de siroop en blijf roeren tot de suiker in de siroop is opgelost. Dit duurt ongeveer 5 – 10 minuten. Voeg vervolgens een klein schepje citroenzuur toe, laat dit er ook in oplossen. Citroen- zuur zorgt voor een frisse citroensmaak en zorgt ervoor dat je siroop langer houdbaar is.

Giet de siroop met behulp van een trechter in schone flessen of potten. Steriliseer de potten van te voren in kokend water zodat je de siroop langer kan bewaren.



Heb jij je al aangesloten bij de 'Koken met de Flevour Box' Facebook? Doe dit snel, inspireer anderen en deel de recepten die jij maakt!

bottom of page