top of page

Vegan BBQ pizza met knoflooksaus van THE VEGGIE WEEK (glutenvrij)

Soraya Omtzigt is een zesdeklasser op het Baken Trinitas Gymnasium in Almere. Samen met Ester van der Wal zijn zij samen in 2018 THE VEGGIE WEEK begonnen. Dit is een actie, waarbij we elk jaar met meer dan 100 deelnemers een week lang geen vlees en vis eten. Elke maand maakt Soraya de meest overheerlijke vegan recepten voor het Flevour Magazine. Deze keer mogen wij mee smullen van een vegan carrot cake en de vegan BBQ pizza.





Ingrediënten voor de pizzabodem:

1 cup ongekookte quinoa (nacht geweekt in 3 cups warm water, vervolgens uitgelekt en afgespoeld)

¾ cup havermeel

100 gram hummus

3 eetlepels water

1 theelepel zout (en eventueel 4 el andere kruiden, zoals oregano)

1,5 theelepel bakpoeder


Ingrediënten voor de topping:

2 witte uien, in ringen gesneden

4 tenen knoflook, in plakjes gesneden

1 blik jackfruit (gewassen en met een vork tot draden geplukt; grote stukken klein gesneden) of een pakje vegetarische kipstukjes

125 milliliter groentebouillon (kokend water met een groentebouillonblokje)

100 milliliter BBQ saus

kruiden voor het vegan vlees, naar smaak (bv. paprikapoeder)

100 gram tomatenpuree

3 eetlepels Italiaanse kruiden voor de saus

halve rode ui, in ringen gesneden

2 plakken vegan kaas


Receptuur Pizzabodem:

Pureer alle ingrediënten in een blender, totdat het een dikke en egale massa is geworden. Verdeel het beslag over een bakpapier in de vorm van een cirkel (ongeveer 5 mm dik).


Plaats dit in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven voor 10 min.


Draai de bodem direct om op een rooster en bak hem vervolgens nog 8 min.


Receptuur BBQ topping:

Fruit de ui en knoflook aan in een pan. Voeg vervolgens de kruiden en de jackfruit of het vegetarische vlees toe. Voeg de bouillon toe en zorg dat alle vocht wordt opgenomen. Voeg nu ook de BBQ saus. Hoe droger het mengsel is, des te beter het resultaat zal zijn.


Bak dit vervolgens droog in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven, voor circa 15 min (kijk uit dat het niet verbrand). Mix de tomatenpuree met de Italiaanse kruiden.


Doe vervolgens de tomatensaus op de pizza, gevolgd door de BBQ vulling en de rode uienringen.


Plaats de pizza in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven voor 6 min. Verdeel de kaas over de pizza en plaats hem in een op 175 graden voorverwarmde oven voor 7-10 min.


Ingrediënten voor vegan knoflooksaus

100 ml vegan mayonaise

4 el water

4 tl knoflookpuree

2 handen vers gesneden peterselie

1 takje fijngesneden dille


Receptuur vegan knoflooksaus:

Mix alle ingrediënten in een kom en zet het apart.



Garneer de pizza met de knoflooksaus en smullen maar!

Tip: erg lekker met rucola!




Heb jij je al aangesloten bij de 'Koken met de Flevour Box' Facebook? Doe dit snel, inspireer anderen en deel de recepten die jij maakt!


bottom of page