Tarte tatin van Hanneke de Jonge, Culinea


Een Tarte tatin is een Franse appeltaart die omgekeerd gebakken wordt op een laag van gekaramelliseerde suiker. Het is een oud streekgerecht en de gezusters Tatin uit Lamotte-Beuvron, maakten de taart wereldberoemd.


Gebruik geen moesappels voor deze taart, die zijn doordat ze te veel vocht verliezen, niet geschikt voor de tarte tatin. Maar gebruik een frisse stevige handappel.

Ik heb vers bladerdeeg gebruikt, dat vind ik makkelijker dan bladerdeeg blaadjes eerst te moeten ontdooien en dan aan elkaar te plakken.


Extra nodig: een ovenbestendige pan (of ronde ovenschaal) van 26 cm doorsnede. Als je een pan hebt die geschikt is voor de oven gebruik die dan. Anders bak je de appels eerst in een pan en leg ze daarna in de ovenschaal.




Recept voor 6-8 personen


Ingrediënten:

200 gr (riet)suiker

100 gr roomboter

6 grote appels uit de Flevour Box

1 rol (270 gr) vers bladerdeeg


Receptuur:

Verwarm de oven voor op 200˚C.


Schil de appels, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis met een bolletjessteker.


Verdeel de boter in kleine blokjes over de bodem van de schaal of pan. Strooi de suiker over de boter. Schik de appels met de bolle kant op de schaal.


Zet de pan op het vuur en laat de suiker in circa 5-7 minuten karamelliseren (bruin kleuren).


Rol ondertussen het bladerdeeg uit ter grootte van de pan of taartvorm.

Prik het deeg gelijkmatig in met een vork.

Drapeer nu het deeg over de warme appels en duw het deeg iets naar binnen.

Bak de taart in het midden van oven in ongeveer 30-35 minuten gaar. Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten staan.


Leg dan een groot bord op de schaal, keer samen om (pas op voor de hete karamel!) en laat de taart op het bord glijden.


Serveer warm met een toef slagroom en/of een bolletje vanille ijs.


Geniet ervan!

Heb jij je al aangesloten bij de 'Koken met de Flevour Box' Facebook? Doe dit snel, inspireer anderen en deel de recepten die jij maakt!