top of page

Soep van knolselderij met saffraan en spruitjes van Lars Dekens

Een recept van Lars Dekens van restaurant de Gordiaan uit Lelystad

Deze soep is nog lekkerder als je hem een dag van tevoren maakt!


Ingrediënten uit de box:

Knolselderij van den Ouden Heuve

Sjalotjes van Zonneheerdt

Spruiten van boer Boon

Saffraan van Nu jij werkt


Andere ingrediënten:

1 liter Groentebouillon

1 bekertje Creme fraîche

Olijfolie

zwarte peper (uit de molen)

zout

sojasaus (optioneel)

Een fles goede verdejo


Receptuur:

Zet de oven alvast op hete lucht en stel de temperatuur in op 200 graden en zet alvast een pan water op. Haal de tray/plaat vast uit de oven en leg hier een vel bakpapier op.


Maak de knolselderij schoon en snij in blokjes van duimdikte. Het hoeft niet te netjes. Doe de blokjes in de kom en hussel deze met olijfolie, zwarte peper en zout. Verdeel de blokjes over de tray en doe m in de oven. De knolselderij mag wel een 20 minuutjes in de oven blijven.


Nu is het tijd om de spruitjes voor te bereiden. Maak de spruitjes schoon door er een flink stuk van de kont af te snijden, je neemt dan vaak ook de buitenste blaadjes mee, halveer de spruit ook meteen. Als we twee handen vol spruitjes hebben zit 't wel goed. De rest eet je lekker een andere keer op.


Kook de spruitjes 2 minuten in ruim kokend water met een goede snuf zout en giet ze af.

Spoel de spruitjes onder de koude kraan. En dep ze droog op een theedoek. Het is erg belangrijk dat de spruitjes niet zeiknat zijn!


Check even hoe het met de knolselderij gaat. Als deze mooi begint te bruinen mogen ze bijna uit de oven.


Pel en snipper de sjalotjes. Zet je soeppan op het vuur en doe een klein laagje olijfolie in de pan om de sjalotjes mee aan te fruiten. Zet je vuur niet te hoog en geef die sjalotjes de tijd om rustig te garen tot ze lichtjes goudgeel gebakken raken. Lekker!


Wanneer de knolselderij mooi gebruind is mag deze uit de oven. Proef gerust even een blokje om te checken of ie ook gaar is.


Zijn de sjalotjes gefruit, dan kan de knolselderij, de saffraan en de bouillon erbij.


Pro-tip: Voor wat extra body blus je de sjalotjes eerst even af met een glas van de verdejo wijn en laat je dat samen even inkoken voordat je de rest toevoegt.


Zet het vuur hoog en laat het geheel een 10 minuten goed doorkoken. Zet de staafmixer in de pan en pureer tot een gladde massa. Als de soep te dik is, kun je gerust een beetje water toevoegen. Roer de creme fraiche los met een beetje olijfolie en voeg deze toe aan de soep.


Klaar om de soep te proeven? Let’s go!

Te flauw? Een snufje zout doet wonderen.


Bak de spruitjes 2 minuten, besprenkel ze daarna met wat sojasaus.


Schep de borden vol met de soep en lepel er naar smaak wat crème fraiche overheen. Verdeel de spruitjes over de borden. Maak af met wat verse peper uit de molen en een klein straaltje olijfolie.


Serveertip: een mooi desembrood, een beetje kaas van de Polderzoom en een glas verdejo!

Eetsmakelijk!Heb jij je al aangesloten bij de 'Koken met de Flevour Box' Facebook? Doe dit snel, inspireer anderen en deel de recepten die jij maakt!

Comments


bottom of page