top of page

Gepofte uien-knoflookolieHet is natuurlijk allemaal nog maar afwachten of het festival doorgaat, maar als dat het geval is, is de Smaak van Flevoland dit jaar ook te proeven op Lowlands. De Flevolandse smaakmakers Sanne Flantua en Nadia Zerouali maakte voor deze foodstand het menu en deze gepofte uien-knoflook was bij een ieder de absolute favoriet!

Als voorproefje delen we dit recept dan ook graag met jullie.


Recept: Gepofte uien-knoflookolie

van smaakmakers Nadia Zerouali en Sanne FlantuaIngrediënten (voor circa 1 liter olie): Benodigdheden:

1 kilo (rode) uien (middelgroot) 1,5 liter glazen fles of pot 1 bol polderknoflook Trechter

10 gram salie

1 liter koolzaadolie (bakken&braden)


Receptuur:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Bekleed een bakplaat met wat bakpapier en plaats hierop de schoongemaakte maar ongepelde uien en de bol knoflook. Laat in het midden van de oven in een uurtje helemaal zacht worden. Afhankelijk van de dikte van je uien duurt dit langer of korter, check tussentijds.

Laat de uien en knoflook een beetje afkoelen totdat je de schil met de hand eraf kan halen. Je kan ze ook uitknijpen en dan komt het binnenste er ook uit.

Doe ondertussen de olie in een pan en laat op matig vuur warm worden. Voeg de ui, knoflook en salie toe en laat op laag vuur ca. uurtje zachtjes trekken.

Laat afkoelen en zeef de olie. Schenk de afgekoelde olie met hulp van een trechter in een schone gesteriliseerde fles. Bewaar op een koele donkere plek. Je kan de olie ook ongezeefd in een gesteriliseerde pot in de koelkast bewaren. De smaken trekken dan lekker door.

Serveertip:

Heerlijk om op het laatst over je gerechten zoals geroosterde groenten, vlees, kip of vis te druppelen. Varieer naar hartelust.


De laatste tip van deze smaakmakers:

Je kan de salie ook eventueel vervangen door andere stevige kruiden bijv. rozemarijn, tijm of laurier.

Wil je weten waar je deze ingrediënten lokaal kunt kopen? Kijk dan op koop lokaal!Comments


bottom of page