
Foto credits: couscousbar, Amsterdam
Dit recept bestaat uit 3 delen: Het recept voor de couscous met Flevolandse 7 groenten, de methode waarop je de couscous stoomt en als laatste een receptje voor Tfaya, gekarameliseerde uien met rozijnen. Lekker voor erbij!
Recept: Gestoomde couscous met Flevolandse 7 groenten naar het recept van Smaakmaker Nadia Zerouali.
Stap 1: gestoomde couscous
Ingrediënten (voor 5 personen):
500 gram couscous koolzaadolie zout evt. smen (gerijpte rauwemelkse boter, Marokkaanse super) of gezouten boter
Receptuur:
Doe de couscous in een grote schaal of kom, besprenkel met 3 el olie en bestrooi met een flinke theelepel zout.
Wrijf en masseer de couscous zodat elke korrel lichtjes glimt van de olie.
Schenk er ca. ½ l lauwwarm water op en laat de couscous 10 minuten staat totdat het water volledig opgenomen is.
Roer de couscous los met een garde. Schep in het bovenste deel van de couscouspan of andere stoompan. Stoom de couscous 10 minuten.
Doe de eenmaal gestoomde couscous terug in de grote schaal of kom, voeg naar smaak wat extra olie en/of zout toe, besprenkel met wat koud water en roer los met een garde.
Stoom nogmaals op dezelfde manier voor een 2e keer.
Breng eventueel op smaak met een klontje smen of boter.

Stap 2: Couscous Flevolandse 7 groenten
Ingrediënten (voor 5 personen):
2 uien
1 teentje knoflook
1/2 bos peterselie
Koolzaadolie
1,5 theelepel gemberpoeder
1 theelepel gemalen kurkuma (en/of plukje Flevolandse saffraan)
1 eetlepel ras el hanout specerijen
zout en peper
300 gram mix van typische Flevolandse groenten zoals pastinaak, prei, peen, kool en spruitjes, koolraap en aardpeer
500 gram couscous (gestoomd, warm)
Receptuur:
Pel en snijd de uien en knoflook fijn. Bind de peterselie met een touwtje tot een bosje.
Verhit een scheutje olie in het onderste deel van de couscouspan (of in een grote pan). Voeg de ui, knoflook, evt. tomaten in stukjes en bosje groen toe. Voeg de gember, kurkuma, de specerijen en naar smaak wat zout en peper toe. Bak kort mee, voeg 1 ½ l warm water toe en breng aan de kook.
Maak ondertussen de groenten schoon en verdeel in gelijke stukken. Begin met het koken van de groenten die het langst nodig hebben.
Spruitjes kan je het best apart in een pannetje in wat van de bouillon garen, anders smaakt alles naar spruitjes!
Haal de groenten zodra ze gaar zijn voorzichtig met een schuimspaan uit de bouillon.
Schep de warme couscous in een grote schaal of verdeel over diepe borden. Schenk er wat hete bouillon over en meng luchtig. Verdeel de groenten mooi over de warme couscous. Geef de rest van de bouillon en eventueel groenten er apart bij om zelf naar smaak toe te voegen.
Lekker met een kommetje van de rest van de bouillon en pittige rozenharissa op tafel om zelf naar smaak toe te voegen. Traditioneel geserveerd met een glas boerenkarnemelk maar net zo lekker met een glas (zuivelvrije) kefir of ayran.
Stap 3: Tfaya, gekarameliseerde uien en rozijnen
Ingrediënten (voor 5 personen):
3 uien
koolzaadolie
Peper en zout
1/2 theelepel kaneel
100 gram (pitloze) rozijnen
eventueel honing of suiker
oranjebloesemwater
Receptuur:
Pel en snijd de uien in halve ringen.
Verhit een flinke laag olie in een koekenpan en bak hierin op matig hoog vuur de uien zachtjes gaar en goudbruin. Breng op smaak met peper, zout en kaneel.
Voeg als de uien bijna gaar zijn de rozijnen en evt naar smaak een schepje honing of suiker en een scheutje oranjebloesemwater toe en laat ze zacht worden.
Serveertip:
Schep vlak voor het serveren een royale portie bovenop de couscous groenten.
Wil je weten waar je een deel deze ingrediënten lokaal kunt kopen?
Kijk dan op koop lokaal!