top of page

Peterseliewortel soep met gerookte zalm van Hanneke de Jonge, Culinea

De peterseliewortel en de pastinaak lijken op elkaar maar zijn twee heel verschillende groenten. De smaak is zeer verschillend, de peterseliewortel is kruidig en smaakt een beetje naar peterselie en de pastinaak is een wat zoetere wortel. Vroeger noemden we dit ‘vergeten groenten’, maar de pastinaak is tegenwoordig volop verkrijgbaar in het seizoen.

De peterseliewortel vind je wel op de (biologische en boeren) mark- ten. Je kunt van peterseliewortel een lekkere stamppot of puree van maken. Maar ik heb er nu een heerlijke peterseliewortel soep met gerookte zalm van gemaakt.


Recept voor 4 personen

Ingrediënten uit de box 1 ui 1 teentje knoflook / knoflookpuree

600 gr wortelpeterselie 1 zoete appel


Andere ingrediënten 1 prei 1 klont roomboter 900 ml kippenbouillon 50 ml slagroom peper en zout, naar smaak

200 gr gerookte zalmstukken


Receptuur Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de prei-stengel doormidden over de lengte en spoel het goed schoon. Snijd de prei in dunne ringen en laat goed uitlekken. Schil de peterseliewortels en snijd deze in dunne plakjes.

Bak in een soeppan in een klont boter de ui, knoflook en gesneden prei op laag vuur. Voeg de peterseliewortel plakjes toe en bak dit nog even mee. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken op middelhoog vuur. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Voeg dit na 5 minuten toe aan de soep en laat meekoken.

Als de peterseliewortel zacht is pureer je de soep met een staafmixer of in een blender. Pureer het zodanig lang tot je een mooie fluweelzachte soep hebt.

Voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout. Schenk de soep in kommen en breek de zalm in stukjes en leg dit in de soep.



Heb jij je al aangesloten bij de 'Koken met de Flevour Box' Facebook? Doe dit snel, inspireer anderen en deel de recepten die jij maakt!

bottom of page