top of page

Lokaal verhaal | Een bio ei van Knook, die wil jij toch ook?!Jan en Rianne hebben samen met hun drie kinderen, David, Fenna & Vera, een biologische boerderij in het groene Lelystadse landschap. De familie Knook verbouwt sinds 2015 biologische erwten, spinazie, peterselie, bonen, suikermaïs én hebben sinds 2 jaar een biologische legkippenstal.Jan en Rianne hebben in de zomer van 2018 de opfok pluimveestal omgebouwd naar een legkippenstal. In de stal hebben de kippen een mooi leven, ze hebben hier volop ruimte, vers water en biologisch voer (o.a. mais en tarwe) tot hun beschikking. Dit voer is gemaakt van gewassen die biologisch geteeld zijn. Dus zonder gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest.

Verder zijn er pikstenen en luzernebaaltjes in de stal waarmee de kippen zich kunnen vermaken. Naast de kippenstal hebben de kippen ook de kans om te genieten van de frisse buitenlucht. Hiervoor is een zogeheten ‘wintergarten’ gebouwd, dit is een stuk overdekte uitloop aan de stal.

Daarnaast hebben de kippen een weide tot hun beschikking tot ver in het land mét schuilmogelijkheden. Elke biologische kip heeft buiten 4 m2 tot haar beschikking. Iedere 14 maanden arriveert er een nieuwe groep met legkippen in de stal. De stal is verdeeld in compartimenten en in elke groep zitten maximaal 3.000 leghennen. De kippen blijven zowel binnen als buiten als groep bij elkaar. Biologische kippen hebben het 3 sterren Beter Leven keurmerk.

De kippenmest wordt ook weer gebruikt op het eigen biologische akkerbouwbedrijf. De gewassen die we telen worden hiermee gevoed. De (biologische) cirkel zou niet rond zijn, als de familie Knook zich niet volledig in zou zetten voor dit mooie bio initiatief. Afgelopen winter hebben Jan en Rianne een wilgenaanplant gerealiseerd in de uitloop. De bomen zorgen voor beschutting tegen natuurlijke vijanden. Door deze wilgen zullen de kippen zich beter in de uitloop verdelen. Met het hout van deze wilgen wordt in de toekomst biologische energie opgewekt.

Leuk detail: de roze dozen voor de eieren zijn biologisch afbreekbaar, gemaakt van industrieel zetmeel en natuurlijke vezels. De eieren van Knook zijn dus goed voor jou én het milieu ;)

Je kan iedere dag van 8 tot 18 terecht bij Knook aan de Meeuwenweg 9 in Lelystad, voor een lekker doosje kakelverse eieren. De eieren zijn in de koelkast 3 weken te bewaren.

10 eieren voor €3 euro en een tray van 30 eieren voor maar €8 euro!

Psst: graag contant betalen!
Wil je meer weten over de Knook bio eieren? Check ze dan op facebook of rij eens langs de Meeuwenweg. Via Koop Lokaal vind je meer informatie.

Commentaires


bottom of page