top of page

Lokaal verhaal | Tropisch gewas van Ko & Bas van den Dries

In 1965 heeft Opa van den Dries het eerste stukje land gepacht, de start van de onderneming in Dronten. Ko en zijn vrouw Els staan inmiddels 30 jaar aan het roer van het familiebedrijf.


De zoete aardappel is een lastig product om te telen in Nederland, dit komt omdat het van oorsprong een tropisch gewas is. Het is van belang om de grondtemperatuur te regulieren. Dit doen Ko en Bas door het maken van bedjes en door er vervolgens biologisch afbreekbaar zeil op te spannen. Daarnaast is het soort grond ook van belang. Na een 3 jaar met de zoete aardappels gewerkt te hebben, zien Ko en Bas dat de grond in Dronten hoogstwaarschijnlijk te zwaar is voor het product. Of ze in de toekomst zoete aardappels blijven verbouwen weten ze nog niet, er zijn nog zoveel gewassen om uit te proberen! Momenteel hebben ze 1,5 hectare grond met zoete aardappels. Het planten gebeurd eind mei en het rooien eind oktober. Het gewas is erg arbeidsintensief doordat de aardappels diep in de grond zitten. Er bestaan (nog) geen rooimachines voor de zoete aardappels. Wanneer men rooimachines voor gewone aardappels gebruikt, beschadigen de zoete aardappels enorm. Het rooien van 1 hectare zoete aardappels duurt gemiddeld 6 dagen. In de Flevour box vind je deze maand de zoete aardappels van Ko en Bas van den Dries. Van oorsprong is de zoete aardappel een tropisch product, een bijzondere teelt in Flevoland dus! Je kan de producten van Van den Dries terugvinden bij Ekoplaza winkels.


Van den Dries zetten hun biologische producten af bij de tussenhandel en de zoete aardappels worden afgezet via BioRomeo. Het deel van de oogst dat minder mooi is wordt verwerkt tot babyvoeding of verwerkt tot schijfjes. De corona crisis heeft invloed op de oogst, omdat Van den Dries minder personeel kan aannemen tijdens het oogsten. Er dient 1,5 meter bewaard te worden en dat is niet mogelijk bij bijvoorbeeld de bloemkolen oogst. Verder hebben Ko en Bas nog geen grote invloed op de afzet gezien (gelukkig!).


In de toekomst gaat Bas op dezelfde voet verder met het biologische familiebedrijf. Uitbreiding is altijd een optie, maar gerichte plannen zijn er nog niet. Ook hoopt hij de visie voor biologische akkerbouw meer onder de mensen te krijgen. Een gezonde bodem is belangrijk voor gezonde eindproducten. Dat kan alleen als iedereen zit inzet voor een beter milieu, ook op plekken buiten Nederland.


Zoete aardappelen

Wist je dat de zoete aardappelen helemaal geen aardappel is? De zoete aardappel is namelijk een knolgewas, dus eigenlijk een groente. De zoete aardappelen zijn net vers geoogst en zitten nog onder grond. Dit zorgt ervoor dat jij de groenten extra lang kan bewaren. Maak ze voor het koken goed schoon met een groenteborsteltje.


Meer weten over de het akkerbouwbedrijf van Ko en Bas van den Dries? Stuur de heren een mail: vandendriesbiovof@outlook.com.

bottom of page