top of page

Lokaal verhaal | Tapas aardappels van familiebedrijf Schaap Holland


Schaap Holland is aardappelverwerkend en bewerkend bedrijf in Biddinghuizen en bestaat dit jaar 53 jaar. Het verhaal van Schaap Holland is een bijzondere in de polder. Ben Schaap is opgegroeid op een boerderij in Brabant, maar trok in 1964 richting de net ontgonnen Flevopolder om aardappels te verhandelen vanuit zijn auto. Eerst vanuit Elburg en vanaf 1967 mocht hij zich vestigen aan de Havenweg in Biddinghuizen. Hij reed de polder en omstreken af om aardappels in te kopen, te sorteren en weer te verkopen. Wat begon als een kleine handel groeide uit tot een gevestigde naam in de Nederlandse aardappelmarkt.Van autoverkoop naar Poldergoud Vanaf 1973 Is Schaap Holland zelf aardappelen gaan inpakken voor de retail en in 1980 hebben zij hiervoor het verpakkingsbedrijf aan de oogstweg in Biddinghuizen gebouwd. In de jaren daarna hebben heeft Schaap Holland zich uitgebreid met de verkoop van pootaardappelen en zijn zij begonnen met het ontwikkelen van eigen aardappelrassen in samenwerking met kwekers. In 1988 heeft Schaap Holland een schilbedrijf in Swifterbant overgenomen om ook geschilde aardappelproducten aan te kunnen bieden. In 1998 zijn startte de bouw van het eigen schilbedrijf naast het verpakkingsbedrijf in Biddinghuizen. Dit bedrijf is in 1999 in gebruik genomen en hierbij ontstond ook het eigen merk “Poldergoud”. De kracht van Schaap Holland is dat zij in elk onderdeel van de aardappelmarkt zitten, zodat zij voor elke klant een geschikte aardappel vinden. Het bedrijf benut de synergie in de keten en spreiden kansen. Graag voorziet Schaap Holland de aardappeltelers in Flevoland van pootgoed en de gezinnen van lekkere aardappelen. De horeca van echte verse friet of alvast gegaarde aardappelproducten. Veel Flevolanders zullen daarom wel eens, of zelfs regelmatig Schaap Holland aardappelen eten. Tom Schaap: “Toch zullen veel mensen ons bedrijf niet kennen, omdat we vaak produceren met het merk van de supermarktketen of onder ons merk Poldergoud. Nu we in de Flevour box zitten kunnen de Flevolanders ook persoonlijk kennis met ons maken!”

“Doordat wij in elke keten van de aardappelmarkt vertegenwoordigd zijn kunnen we al vanaf rasontwikkeling sturen op de wensen van onze klanten. Zo verwerken wij meerdere van onze eigen rassen in het verpakkings- en schilbedrijf, zoals Aromata, Valencia, Maritiema en Gerona. Daarnaast is de relatie met onze telers erg belangrijk voor ons succes. Wij onderhouden jarenlange relaties met telers en bieden meerdere samenwerkingscontracten aan. Voor de aardappelen die geleverd worden op deze contracten bepalen we samen met de telers de afzetstrategie”. De leiding in het bedrijf is al bijna 20 jaar overgenomen door zijn zoon Erik, schoonzoon Hans Geling en André Adamse en inmiddels is de derde generatie ook goed vertegenwoordigd in het bedrijf.


Drie generaties, van links naar rechts: Mark, Ben, Erik


In heel Nederland levert Schaap Holland verpakte aardappelen aan de supermarktketens Aldi, Boni, Boon, Dirk en Deka. De geschilde en/of voorgegaarde aardappelproducten gaan naar o.a. fabrikanten van kant- en klaar maaltijden, zorginstellingen, catering en de horeca. Een aantal bewerkte aardappelproducten liggen ook bij de supermarktketens in het schap. Daarnaast exporteert het bedrijf grootverpakkingen naar meerdere groothandels in Europa. Het pootgoed dat Schaap Holland verkoopt gaat zowel naar Nederlandse telers als klanten over heel Europa, het Midden-Oosten en Afrika. In Flevoland zijn de smaakvol gegaarde aardappelproducten verkrijgbaar bij Groenteboer de Koopman, Goudrenet, verschillende boerderijwinkels en bij de supermarkten Dekamarkt, Dirk en Aldi. Wat Schaap Holland zo bijzonder in verwerking maakt is de schil techniek “koud op het mes”. Hierbij wordt de aardappel niet verhit bij het schillen, zodat de smaak beter behouden wordt. In 2004 is het schilbedrijf uitgerust met de mogelijkheid om producten sous-vide te garen. Tijdens dit proces kan er ook al een kruidenmarinade toegevoegd worden aan het product, dit is bij de tapas aardappelen die in de box zitten ook gedaan. De consument hoeft hierdoor het product alleen maar op te warmen en de aardappelen kunnen zelfs direct uit de verpakking gegeten worden in een salade, makkelijker kan niet!

Flevolandse bodem Ongeveer 70 % van de aardappelen komen uit Flevoland. Naast een aantal telers uit andere delen van Nederland, komt ook een deel van de aardappelen uit Duitsland, Zuid-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Tafelaardappelen kunnen in vergelijking met schil- en frietaardappelen niet het hele jaar bewaard worden. Afhankelijk van de oogst worden de aardappelen in de periode maart-april tot en met juli geïmporteerd uit deze landen. De Nederlandse aardappeloogst begint, afhankelijk van het weer tijdens de groeiperiode, medio augustus-september. In uitzonderlijke gevallen kan dit echter wel tot december duren. Aardappelen uit de Nederlandse kleigrond, wat we hier in Flevoland hebben, kunnen goed bewaard worden. Aardappelen bestemd voor industriële verwerking kunnen zelfs tot eind augustus bewaard worden! Schaap Holland verkoopt per jaar ruim 100.000 ton aardappelen, dat zijn gemiddeld 2 miljoen kg aardappelen per week!

Duurzame aardappels? Schaap Holland levert meerdere biologische producten, zowel verpakt als geschild. Daarnaast zijn alle, in Nederland geteelde aardappelen die bestemd zijn voor de retail, voorzien van het Planet Proof-keurmerk. Het onafhankelijke keurmerk ‘On the way to Planet Proof’ bewijst dat je een product koopt dat duurzamer is geproduceerd en daardoor beter is voor natuur, milieu, klimaat en dier. Schaap Holland is zelf ook altijd bezig om de duurzaamheid te verbeteren. Zo heeft het bedrijf in 2013 een biologische waterzuivering in gebruik genomen om het water waar de aardappelen mee wassen worden, te kunnen hergebruiken om verspilling tegen te gaan. Verder is koelcel is voorzien van een energiezuinige installatie en worden er in 2021 zo’n 2000 zonnepanelen op het terrein geplaatst om duurzame energie op te wekken.Toekomst Schaap Holland wil in de toekomst blijven innoveren met nieuwe producten om het aanbod te vergroten en daarbij de kwaliteitsstandaard van de producten te behouden. Tegelijkertijd wil het bedrijf het gehele productieproces verder verduurzamen, vanaf het ontwikkelen van duurzame rassen tot aan uitstootvermindering bij het afleveren van de producten bij onze klanten.

Welke invloed heeft de corona crisis op jullie onderneming? Tom Schaap: ”Aan het begin van de crisis was het flink aanpoten voor ons. Door de onzekerheid werden de supermarkten helemaal leeggekocht en moesten wij van de één op de andere dag enorme aantallen leveren. Dankzij de enorme inzet van alle medewerkers hebben wij dit gelukkig goed in kunnen vullen en waren de schappen snel weer gevuld. Sinds de start van de crisis heeft ons verpakkingsbedrijf het drukker dan normaal gehad. In de periodes dat de horeca gesloten was aten mensen meer thuis en dus meer aardappelen. Ook zijn er minder mensen op vakantie gegaan, dus waar de zomermaanden normaal wat rustiger zijn voor het verpakkingsbedrijf was dat het afgelopen jaar nauwelijks te merken. Voor het schilbedrijf en de export was het lastiger. Beide takken zijn voor een groot deel afhankelijk van de horeca en die zijn zowel in het binnenland- als het buitenland tijdenlang gesloten geweest. Hierdoor hebben wij helaas veel aardappelen af moeten voeren als voer voor vee of verwerking tot zetmeel. De aardappel die gebruikt wordt voor friet en andere geschilde producten is helaas niet geschikt voor een zak in de supermarkt”.

In de Flevour box vind je deze maand tapas aardappels van Schaap Holland! De smaakvol gegaarde tapas krieltjes zijn 100% gaar, dus snel klaar. Helemaal vrij van E-nummers en allergenen, zodat iedereen ervan kan genieten. Lekker gekruid, een ideaal product voor bij de gezellige decemberdagen. Tom Schaap: “Als echte aardappel liefhebbers zijn wij fan van elke bereiding van de aardappel. Gezamenlijk met andere bedrijven in de aardappelmarkt zijn wij de campagne “Power to the pieper” gestart. Onderdeel hiervan is het opzetten van de website aardappels.nl. Hier staan honderden heerlijke aardappel recepten op!”


Meer weten over Schaap Holland? Dat kan! Je kan het bedrijf vinden via de schaapholland.nl en poldergoud.nl. Ook kan je Schaap Holland vinden via Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn voor het laatste nieuws over het bedrijf en de aardappelindustrie.Bekijk onderstaande filmpje voor een virtuele rondleiding bij Schaap Holland.
Kommentare


bottom of page