Lokaal verhaal | Rode bieten van Love Beets, Zeewolde


In 2013 is de onderneming begonnen met het verwerken van biologische rode bieten op de boerderij in Zeewolde, onder de merknaam Love Beets maar vooral ook voor talloze huismerken. Voor het interview spraken wij met Rinze Anne van der Sluis, Category Development Manager binnen Beetz en daarmee verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de bieten binnen Europa. Op de boerderij in Zeewolde wordt de rode biet niet alleen geplant, maar ook voor een groot deel verwerkt. Nadat de oogst is binnengebracht, worden de knollen hier gewassen, gesorteerd op grootte, gekookt en verpakt. Dat voorkomt onnodig transport, en bijproducten zoals de schil kunnen meteen worden hergebruikt als gezond, lekker en kleurrijk veevoer. Op deze manier zorgt het bedrijf dat er zoveel mogelijk kringlopen op het bedrijf gesloten worden. Wij stelde Rinze Anne 5 vragen over Beetz: Wanneer zijn jullie begonnen met deze onderneming? Beetz is in 2013 begonnen met het verwerken van rode bieten op onze boerderij in Zeewolde. Onze missie is om biologische bietjes een betere, belangrijkere en meer waardevolle rol in ons voedingspatroon te geven. Dit, omdat het een antwoord is op veel actuele maatschappelijke thema’s, zoals klimaatverandering, lokaal eten, een gezonde bodem en behoud van biodiversiteit. Deze missie willen we realiseren door de teelt van biologische bieten, de verwerkingsmogelijkheden en productontwikkeling direct aan elkaar te koppelen. We willen ook alle vooroordelen omtrent de biet uit de weg ruimen, en vooral inspireren en laten zien hoe leuk, lekker en makkelijk het eten van bieten kunnen zijn. Welk product van jullie vinden onze klanten terug in de Flevour Box? In de box zitten onze gevacumeerde rode bieten. Deze worden na het sorteren en wassen in eigen sap gekookt, waarmee alle voedingsstoffen blijven behouden. De lange houdbaarheid zorgt ervoor dat het product een ideaal voorraadartikel is. Het is eigenlijk heel simpel: een lekkere rode biet begint bij de basis, en daarvoor is een gezonde teelt het allerbelangrijkst. De bodem in Flevoland is daar uitstekend geschikt voor, want hier werkt men sinds jaar en dag zonder chemische hulpmiddelen en zonder kunstmest. De rode bieten worden vanaf half maart gezaaid en kunnen van begin juli tot eind oktober geoogst worden. Daarna verwerken en verpakken we de oogst. Je vindt onze biologische gekookte bietjes in bijna alle supermarkten in Nederland. Wie teelt eigenlijk de rode bieten voor jullie? Onze buurman, Piet Van Andel, teelt al meer dan 30 jaar bieten in de Flevopolder. Hij weet dan ook precies wat er nodig is om de juiste soort en maat te telen die wij vervolgens kunnen verwerken. En door de nauwe samenwerking proberen we ook voor iedere maat biet een bestemming te vinden door hier specifiek producten voor te ontwikkelen. Want naast de vacuüm bieten hebben we ook koelverse producten, die in de supermarkt bij de gesneden groente in de koeling terug te vinden zijn. Zo versnijden we hele grote bieten bijvoorbeeld tot blokjes, waarmee ze direct in een salade te verwerken zijn of raspen we biet die direct in de stamppot gemengd kunnen worden.


Wat is de cyclus van een rode biet? Bieten worden eens per jaar geteeld en dan, net als aardappelen, in opslag bewaard. We kunnen bijna jaarrond met Nederlandse bieten werken. Alleen in juni-juli zijn er ongeveer 8 weken waarin we rode bieten importeren. Wij telen trouwens alles biologisch. Wij geloven in het gezond houden van de bodem en werken vanuit het principe van rust, ruimte en afwisseling. Al onze bieten worden daarom biologisch geteeld en een klein deel daarvan Demeter.

Wat zijn jullie toekomstplannen? We gaan nog wel even door met het ontwikkelen van nieuwe bieten producten. We geloven dat er nog veel potentie in dit mooie gewas zit. Naast de heerlijke smaak van rode bieten, brengt dit product eindeloos veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Bietjes zijn rijk aan vezels en een bron van kalium, dat heeft een gunstig effect op de bloeddruk. Ze bevatten zelfs een stofje dat ook in chocolade zit en bijdraagt aan een goed en aangenaam gevoel. Good mood food dus! Dat is nog eens echt het jaar goed beginnen. Meer weten over Love Beets? Dat kan! Je kan het bedrijf vinden via de website. Houd ook de facebookpagina en Instagram Account van Love Beets in de gaten voor het laatste nieuws. Als je meer kookinspiratie met rode bieten zoekt, dan kan je deze vinden op de website van Love Beets. Eindeloos variëren met dit gezonde natuur product! Wil je nog iets meer weten over Beetz? In oktober heeft TV programma BinnensteBuiten een mooie reportage gefilmd over de rode bieten: Bietjes, Zeewolde | BinnensteBuiten (kro-ncrv.nl)





Deze website is een initiatief van

unnamed-1.png
  • Instagram - White Circle
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram - White Circle
  • LinkedIn
  • Facebook