top of page

Lokaal verhaal | Polder Saffraan van Nu Jij-Werkt!Bert van Kuilen is 5 jaar werkzaam voor de stichting Nu Jij-Werkt! waar hij dagbesteding en job coaching aanbiedt met een focus op milieu en natuur. Nu Jij-Werkt is gelegen op de NZ 27. Dit is een groot biologisch akkerbouwbedrijf in Zeewolde. In de modeltuin van de NZ 27 werken de deelnemers van Nu Jij-Werkt mee aan de verzorging en het oogsten van de diverse groenten die hier verbouwd worden. Denk aan: aardappels, rode bieten, uien en in het bijzonder .. polder saffraan! Saffraan wordt nauwelijks voor de verkoop in Nederland verbouwd. De verbouwing is erg arbeidsintensief en wordt daarom vaak uitbesteed aan verre landen. Nederlandse biologische saffraan is daarom bijzonder en wordt met extra liefde verbouwd.


De organisatie Nu Jij-Werkt richt zich op het begeleiden van mensen die extra ondersteuning in hun leven kunnen gebruiken en een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Door arbeidsgerichte dagbesteding aan te bieden creëren Bert en collega’s een therapeutische plek om vakkennis op te doen. Bert: “Zo doen we onderhoud in de bossen in de omgeving en onderhouden we tuinen en plantsoenen voor de gemeente, particulieren en bedrijven. Ook hebben wij een grote biologische akker voor diverse groenten en doen we veel werkzaamheden die betrekking hebben op houtbewerking”.

Waar het allemaal begon Bert is per toeval gestart met het oogsten en verwerken van saffraan. Via via kreeg hij de vraag of het hem ‘grappig’ leek om een aantal bloemen te planten. In het begin was het de bedoeling om te testen of de saffraan krokus wel goed kon groeien en bloeien op kleigrond. Bert heeft altijd gewerkt als job coach met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Toen hij 5 jaar geleden de kans kreeg om onderhoud en dagbesteding te begeleiden op het erf van NZ 27, nam hij deze met beide handen aan. Nu Jij-Werkt heeft een groep met deelnemers met allerlei verschillende achtergronden, denk hierbij aan mensen met een burn-out, autisme, ADHD of Alzheimer. Bert verwoord dit als mensen met talenten en daar gaan ze samen aan werken. Er is geen moeten, alleen ontwikkeling vandaar de naam: Nu Jij-Werkt! Het logo van Nu Jij-Werkt is een windmolen en dat is bewust zo gekozen. Bert beschrijft de deelnemers als windmolens en hijzelf als de wind, hiermee doelt hij op de groei en zelfontwikkeling die hij aanbiedt.
Het rode goud Saffraan is de duurste specerij ter wereld! Er zijn wel 4000 saffraan krokus-bloemen nodig voor 25 gram gedroogde saffraan. Om deze reden wordt saffraan ook wel het ‘rode goud’ genoemd. Daar staat wel tegenover dat een draadje echte saffraan, voldoende rode kleurstof bevat om 1 liter kokend water geel te kleuren. Saffraan zijn de rode bloem ‘stempels’ uit de paarse bloemen, ofwel krokussen, die van origine uit India afkomstig zijn. Elke bloem heeft drie rode stampers, die saffraan draden genoemd worden. Saffraan is een duur product, omdat het oogsten een erg arbeidsintensief proces is. Wist je dat saffraan per gewicht duurder is dan goud?!

Saffraan is een makkelijk gewas om zelf te planten. Krokussen staan bekend als echte ‘voorjaarsbloemen’, maar de saffraan krokus bloeit als enige soort in de herfst. De bollen dienen in de herfst 10 tot 15 centimeter diep te worden gepoot. De saffraan krokus hoef je maar 1 keer te planten, want de bloem blijft zichzelf vermeerderen. Na ongeveer 4 tot 5 jaar is het wel aan te raden met de bollen te herplaatsen, om de kwaliteit van de bodem te behouden. De saffraan krokus groeit gemiddeld 6 weken per jaar, van oktober tot en met halverwege november. Zodra de bloemen in bloeien is het belangrijk om deze snel te oogsten. In het bloeiseizoen kan men wel twee keer per dag de bloemen oogsten.

De bloemen worden met de hand geoogst, gedroogd en met de hand worden de draadjes uit de bloemen geplukt. De oogst gebeurt door de bloem bij de steel van de plant de plukken. In elke bloemkelk groeien drie rode stempels van 25 tot 30 centimeter lang. Deze pluk je uit de bloemkelk en worden vervolgens aan de lucht gedroogd op een donkere en warme plek. Nadat de saffraandraadjes geplukt zijn, worden de bloemen gerecycled bij de bijenkorven. Vanuit de bloemen kunnen de bijen veel voedingsstoffen halen. Wist je dat saffraan goed te gebruiken is als natuurlijke kleurstof? Vroeger werd deze specerij vaak gebruikt als verf.

Naast dat saffraan een heerlijke specerij is om mee te koken, heeft saffraan ook diverse medische doeleinden. Van de geur van saffraan wordt beweerd dat het helpt bij het stimuleren van een vrolijke stemming, ook helpt het lichaam en zintuigen alert te houden. Bij oraal innemen van saffraan, in kleine hoeveelheden, kan het helpen bij het verbeteren van het immuunsysteem, ademhalingswegen, hart-en vaatsysteem en het zenuwstelsel.

In de toekomst hoopt Bert nog meer mensen te kunnen helpen met groeien. Vanaf januari gaat Bert met de dagbesteding verhuizen naar een boerderij verderop. Dit erf biedt meer ruimte en mogelijkheden voor creatieve therapie, uitbreiding van dagbesteding en om zich te verder te ontwikkelen als jobcoach. Naast de begeleiding, wil Bert graag zijn bijzondere assortiment uitbreiden met ‘vergeten groenten’.


In de Flevour box vind je deze maand polder saffraan van Nu Jij-Werkt! Een echte primeur in Flevoland! Meer weten over de dagbesteding, houtbewerking en groentetuin van Nu Jij-Werkt!? Dat kan! Je kan meer lezen over de stichting via de website of stuur een mail naar bert@nujijwerkt.nl. Houd ook de facebook pagina van Nu Jij-Werkt! in de gaten voor het laatste nieuws over de producten en updates over deelnemers.Comentários


bottom of page