
Flevohoning | Leo Brons
“Een goed eindproduct, begint bij een goede grond”. Leo is een duurzame, biologische Imker in Flevoland. Leo houdt zich bezig met een echt ambachtelijk vak. Hij produceert en verkoopt meer dan 30 soorten heerlijke imkerhoning. Naast honing maakt Flevohoning ook verzorgingsproducten, bier en snoepjes.
Flevohoning is een kleine imkerij met een netwerk van andere imkers die duurzaam imkeren. Flevohoning zet zich in voor eerlijke, duurzame producten en leveren op een transparante manier. Dit is ook de reden dat Flevohoning ervoor kiest om de verwerking van haar producten in eigen beheer te houden. Flevohoning verkoopt haar producten aan duurzame bedrijven, hotels, gezondheidscentra en winkels. De consument kan de overheerlijke duurzame honing aanschaffen op beurzen en op boeren- en homemade-markten en op de warenmarkt op het stadhuisplein in Almere tegenover de New-Yorker. Naast de verkoop van de eindproducten, verhuurt Flevohoning ook bijenvolken aan groentetelers, bloementelers en andere duurzame bedrijven.
De bijen van Leo staan zoveel mogelijk in beschermde natuurgebieden. De bijen worden gehouden in houten kasten, om te voorkomen dat er plastic in het natuurproduct terecht komt. Belangrijk detail: de producten van Flevohoning zijn niet tot nauwelijks bewerkt! Indien er wel bewerking nodig is, dan zorgt Leo ervoor dat de bewerking van het product tot een minimum gebracht wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld doordat de honing met de hand wordt afgevuld én er geen gebruik wordt gemaakt van verwarmde leidingen.
Leo heeft gemiddeld 25 bijenkasten per jaar in zijn bedrijf. Iedere bijenvolk telt ongeveer 60.0000 tot 80.000 bijen, het aantal is afhankelijk van het seizoen. In de zomer zijn er meer bijen, dan in de winter. In een bijenvolk leven werksters, darren en een koningin. In de zomer kan het aantal bijen oplopen naar 80.000, omdat dan de darren (mannetjes) zich toevoegen aan een volk. De honingbij leeft voornamelijk van nectar en stuifmeel. Naast dat bijen een ontzettend lekker natuurproduct maken, hebben bijen ook een andere belangrijke functie in de natuur, namelijk: de bestuiving. Dankzij de bestuiving van honingbijen, neemt de productie van nectar gemiddeld met 30% toe. Dit is een natuurlijke én gifvrije manier van werken. Wanneer de honingbij nectar uit de bloemen van een plant of boom haalt, blijft het stuifmeel tussen de haren van de bij. Tijdens de terugvlucht naar de kast, veegt de bij de stuifmeelkorrels in de korfjes aan zijn poten. Dankzij de bestuiving kunnen er meer én betere vruchten groeien. Zo heeft de bij een dubbele functie.
Tijdens het imkeren draagt Leo beschermende kleding en maakt hij gebruikt van water in plaats van rook om de bijen te waarschuwen tijdens het openen van de kasten. Door het gebruik van water worden de vleugels van de bijen nat, op deze manier vliegen de bijen langzamer en steken ze dus veel minder snel. Een andere manier is het gebruik van rook om de bijen uit de buurt te houden. Leo gelooft in een zo natuurlijk mogelijke werkwijze. Want zeg nou zelf, rook in je honing..? Dat smaakt toch helemaal niet lekker!
Wist je dat een honingbij altijd naar 1 soort gewas vliegt voor de nectar? Wanneer de bloemen van de plant of boom geen nectar meer produceert, vliegt de bij verder. Uit de vele verschillende soorten honing, zit deze maand de bloemenhoning in de Flevourbox. Bloemenhoning is een bijzonder product omdat de smaak, geur en kleur afhankelijk is van het jaargetijden en waar de honing vandaan komt! De honingbijen van deze soort honing hebben de nectar van een heerlijk bloemenveld gehaald.
Tekst gaat verder onder de foto:

Meer weten over Flevohoning en de producten van Leo? Dat kan! Je kan de reis van bij naar product vinden via de website of je kan een mail sturen naar info@flevohoning.nl. Hou ook de facebookpagina van Flevohoning in de gaten voor het laatste nieuws. Hier vind je ook een agenda met marktdata. Wist je dat Flevohoning regelmatig op markten in Flevoland staan?! Ook kan je de producten van Leo online bestellen.
Wist je dat: honingbijen bijdragen aan de productie van medische producten voor bijvoorbeeld ontstekingen? Honingbijen maken van de sappen van planten en bomen propolis. Dit is een lijmachtige substantie dat vaak gebruikt wordt als natuurlijk medicijn.