Lokaal verhaal | Lida en John, eigenaren van bio-dynamische tuinderij De Stek in LelystadDe Stek is een kleinschalige bio-dynamische tuinderij in het buitengebied (aan de Noordkant) van Lelystad. Lidia en John wonen sinds 2019 op het erf waar De Stek gevestigd zit, maar zijn al veel langer bekend bij de tuinderij in Lelystad. De komende maanden zullen we iedere maand producten van De Stek terug gaan vinden in de Flevour Box, deze maand: bosknoflook en koolrabi. Wegens het slechte weer begin mei, heeft de koolrabi niet volledig kunnen groeien. Op het moment van het samenstellen van de box was de koolrabi nog maar de grote van een golfbal. Om een koolrabi te kunnen oogsten moet deze wel zo groot als een meloen zijn! In plaats van koolrabi daarom in de Flevour Box van juni: yacon. Yacon is een soort appel-wortel die enorm in populariteit aan het groeien is, onbekend maar niet onbemind. De perfecte groente om kennis mee te maken middels de Flevour Box.


Historie

De Stek Op een perceel van ongeveer 3,5 hectare worden hier sinds 1993 veel soorten groenten en klein fruit geteeld. Lidia en John runnen sinds 2019 samen de biodynamische tuinderij, maar zijn al veel langer betrokken bij De Stek. De Stek is in 1993 opgericht door Piet van Sabben. Piet wilde graag een gezonder leven en verliet de stad voor een kaal stuk grond in Lelystad. Samen met zijn partner zijn de eerste huisjes en bomen neergezet. In 1998 kwam Lidia voor het eerst stagelopen bij de Stek en is na een paar jaar elders gaan werken om in 2012 weer terug te keren naar de tuinderij. ‘Het bijzondere aan De Stek is dat het bedrijf een enorme diversiteit aan producten heeft’, aldus Lidia.


De Stek is een vorm van tuinderij dat men tegenwoordig niet vaak meer ziet. Het bedrijf zet haar producten af bij groothandel Odin, verschillende marktlui en de eigen erf-winkel. Het seizoen begint in het voorjaar met verspreiden van mest en compost op het land, grondbewerking, zaaien en planten. De eerste oogst is rond half mei en dan gaat ook de winkel op het erf open. De Stek heeft een groot assortiment aan groenten en fruit van het seizoen. Standaard verbouwen zij onder andere verschillende soorten sla, koolrabi, bosui, radijs, bospeen, tuinbonen, sperziebonen, aardbeien, rode bessen en suikermais.


Biologisch-dynamisch verbouwen heeft voor Lidia een hele grote toevoeging, omdat het aangeeft dat je verder kijkt dan het fysiek-waarneembare. Je houdt rekening met de stand van de planeten en de invloed van de maan op de bodem en de gewassen. Biodynamische landbouw kent haar eigen kalender, deze kalender komt voort uit een jarenlange studie uit Duitsland. De kalender is ingedeeld in verschillende gewas-categorieën en deze zijn gebaseerd op de vier elementen: water, aarde, lucht en vuur. Naast de kalender wordt ook gebruik gemaakt van biodynamische preparaten, denk hierbij aan het ‘ritueel’ bereiden van koemestpreparaat.
Jaarlijks komen verschillende studenten stagelopen bij de tuinderij van Lidia en John. Normaliter komen er 2 studenten uit Frankrijk, Lyon, om meer te leren over de herkomst van eten. In het hoogseizoen zijn oud studenten van De Warmonderhof bij het bedrijf aan het werk. Lidia geeft aan dat de corona pandemie een zichtbare verandering met zich heeft meegebracht. Vorig jaar was het aantal bezoekers bij de erf-winkel enorm gestegen. Er is meer bewustwording gekomen voor lokaal eten, vers en gezond bij de boer om de hoek. Hopelijk zet deze trend ook dit jaar door!


De Smaak van de Stek

Deze maand in de Flevour box koolrabi en bosknoflook. Koolrabi moet je niet verwarren met koolraap, twee hele andere producten maar veelzijdig in gebruik. Koolrabi wordt geteeld tot en met het najaar, maar in het voorjaar is deze knol toch echt het mooiste. De Koolrabi kun je heerlijk rauw eten door salades of op je boterham, je kan het stoven, koken of bakken.


Bosknoflook is eigenlijk een uitloper van de knoflookteen, maar in dit geval kun je alles gebruiken: het groene loof en de witte stengel. Een pittige knoflooksmaak te gebruiken voor een roerbak of door een salade.


Voor de toekomst hebben Lidia en John vele plannen. Een van die plannen is om een schuur te bouwen op het erf. In deze schuur is er ruimte voor opslag, een koelcel en natuurlijk een overdekte erf-winkel! Verder zou Lidia de biodynamische werkwijze verder willen implementeren als lifestyle, naast dat men goed voor de bodem zorgt dien je dit ook voor de medemens te doen. Dit kan in de vorm van workshops, gastcolleges en andere activiteiten in de nieuwe schuur.


Meer weten over De Stek en haar activiteiten? Dat kan! Je kan meer te weten komen over de biodynamische tuinderij via de www.desteklelystad.nl/. De Stek boerenwinkel is wekelijks geopend tussen half mei en eind november op woensdag van 15:00 -18:00 en iedere zaterdag van 10:00 - 13:00 uur.