Lokaal verhaal | Kruidenthee van Marlies Engels, Polderkol

Marlies Engels is eigenaresse van de Polderkol. Samen met haar man Rob verbouwen ze verschillende soorten biologische kruiden, met deze kruiden maken zij verschillende soorten producten zoals kruidenthee, zalven, massageolie en meer.

In 2004 hadden Marlies en Rob een kavel gekocht in Lelystad waar ze hun eigen huis van stro gingen bouwen maar daarnaast ook ruimte hadden om kruiden te verbouwen. Vanaf 2009 was er de tijd en de ruimte om kruiden op grotere schaal te telen en producten te maken en vanaf dat moment kwamen de kruiden van de Polderkol dan ook in de winkels te liggen. De Polderkol verkoopt hun producten bij natuurvoedingswinkels, biologische winkels en boerderijwinkels door het hele land.


Vroeger werden kruiden gebruikt als geneesmiddel door gebrek aan de geneesmiddelen die we nu hebben, toch zijn kruiden nog steeds een goed lichaams- verzorgend middel. Maar onthoud: ‘Het is geen geneesmiddel’, zo vertelt Marlies.


‘Kruiden hebben een ondersteunende werking’ zo zegt Marlies. ‘Om een juiste balans in je lichaam te hebben is juiste voeding heel belangrijk. Kruiden kunnen dit ontzettend goed ondersteunen en verzorgend zijn’. Er is wettelijk vastgelegd dat je kruiden niet op de Nederlandse markt mag verkopen als geneesmiddel, wel als ondersteunend middel. Zo heeft Marlies kruidenmengsels gecreëerd die bijvoorbeeld ondersteunend werken voor de luchtwegen, neus en keel maar ook voor ontspanning. De missie van Marlies is om mensen bewuster te maken van wat kruiden, in combinatie met voeding en leefwijze, kunnen doen voor je gezondheid.Marlies verbouwd haar kruiden op 1 hectare grond, daarnaast mag Marlies op verschillende plekken van Flevolandschap wilde kruiden plukken. Marlies heeft 265 verschillende soorten kruiden op haar land waarvan er 65 worden gebruikt voor productie. Wanneer de kruiden zijn geplukt worden deze gedroogd in grote kasten. De kruiden worden op droogrekken gelegd en voor een paar uur gedroogd aan de lucht. Zo duurt het voor bepaalde kruiden maar 24 uur om te drogen, terwijl het voor andere kruiden soms wel een week duurt voordat ze goed gedroogd zijn.


Marlies geeft naast het verbouwen van de kruiden ook cursussen en rondleidingen door de eigen kruidentuin of in het bos. Hier vertelt Marlies over welke kruiden er bestaan, wat ze voor je lichaam en geest doen maar ook hoe je de kruiden kan gebruiken.


In deze Flevour Box zitten versterkende kruiden. Dit is een mengsel van Heermoes, Brandnetel, Rozemarijn en Sint- Janskruid. ‘Dit mengsel is voor als alles niet meer zo lekker loopt en wanneer je last hebt van de winterdip’ vertelt Marlies. De brandnetel en heermoes- kruiden in het mengsel zijn opbouwend, versterkend en reinigend. Rozemarijn is een opwekkend, opbeurend en weerstand verhogend kruid. Sint Janskruid zorgt als laatste voor een oppepper.


Om kruidenthee met dit mengsel te maken neem je 1 lepel kruiden en een kop met warm water, dit laat je vervolgens even afkoelen. Hierna kan je de kruiden eruit halen met een theezeefje. Marlies verteld ons dat je deze kruiden gebruikt wanneer je het gevoel hebt dat je daar behoefte aan hebt.Wil je meer weten over de Polderkol, wil je graag een keer langsgaan van april tot oktober of heb je gewoon een vraag? Neem dan een kijkje op www.polderkol.nl ! Of stuur een e-mail naar polderkol@planet.nl.