top of page

Lokaal verhaal | Familiebedrijf Erf-1, al 5 generaties gevestigd op het Kampereiland

Erf-1 kent een lange en rijke geschiedenis in Kampen. Erf-1 is een familiebedrijf dat al 5 generaties gevestigd is op het Kampereiland. De familie Bruins produceert voedsel met oog voor de Weidevolgels in de lucht, de koeien op het land en de wormen in de bodem. Je kan bij Erf-1 terecht voor heerlijke zuivelproducten, bedrijfsbezoeken, een camperlocatie en meer!


Erf-1 bestaat al sinds 1432, toen de Gemeente Kampen voor het eerst een stuk land in pacht uitgaf aan Klaas Mandemaker. Het eerste en oudste erf van Kampereiland, vandaar de naam: Erf-1. Erf-1 is een echt familiebedrijf en wordt momenteel gerund door vierde en vijfde generatie samen. In 1987 hebben Harry en Petra, als vierde generatie, de boerderij in pacht overgenomen. In 2010 kwam de omschakeling van gangbaar naar biologisch boeren. De familie wilde meer waardering creëren voor de heerlijke zuivel van de bio koeien, daarom kwam een eigen verzuiveling in 2013 en in 2015 werd de kaasmakerij opgezet. Sinds de intrede van dochter Irene en zoon Klaas-Jan wordt er actief gezocht naar toekomst en ontwikkeling voor de bedrijfsactiviteiten. In het najaar van 2019 is de melkveehouderij verplaatst naar een tweede locatie op het Kampereiland: ERF-32. Het bedrijf zet haar producten regionaal af, in de korte keten. Erf-1 heeft een eigen koelwagen en brengt haar producten naar boerderijwinkels, de groenteboer, restaurants en speciaalzaken.


Boer en Burger

Op Erf-1 staat het jongvee, wordt de zuivel verwerkt en vinden de activiteiten plaats. Dit is de plek waar Irene voornamelijk werkzaam is en waarbij zij de verbinding van Agro en Food met Health maakt. Op Erf-32 werkt broer Klaas-Jan met 150 melkvee. Wij hebben gesproken met Irene, ze heeft een achtergrond in voeding en diëtetiek en kijkt met een kritische blik naar de productontwikkeling, het gebruik van ingrediënten en de voedingswaarden. Kennisoverdracht is van grote invloed bij het preventief veranderen van het voedselpatroon. Irene gelooft dat het vinden van de oorsprong van ons voedsel ons een grote intrinsieke motivatie geeft voor een gezond voedingspatroon.Deze maand in de Flevour Box, jonge boerenkaas!

Deze maand vind je de biologische Kamper Terp kaas in de box. De kaas is gemaakt en geaffineerd op Erf-1. Het is een rauwmelkse kaas bereid zonder salpeter maar met natuurkorst. De kaas is gerijpt in eigen 300 jaar oude terp kelder. De jonge kaas heeft 6 weken kunnen rijpen in de kelder. De Terp kaas is een bijzonder product, omdat op de korst een natuurlijke wijze ontstaat. Deze ontstaat door bestaande schimmels en natuur flora. Gezonde voeding begint bij een gezonde bodem en de bodem zit vol met natuurlijke schimmel cultuur, goed voor ieder!


Psst.. hebben jullie ook de briefkazen van Erf-1 gezien? Wil je iemand verrassen met een lokale kaas, neem dan snel een kijkje op de website en verstuur een brievenbus kaas.


In de toekomst blijven Irene en Klaas-Jan werken aan de missie van het bedrijf: het vergroten van de invloed van de boer door het afzetten van lokale producten, een beter verdienmodel voor de boer en de verbinding blijven maken met food & health. Door terug te gaan naar de oorsprong van voedsel en aandacht voor boer en ambacht dragen we bij aan een gezonde levensstijl. Het familie wil in de toekomst natuurinclusief gaan boeren en verwerken, er zit een verbouwing aan te komen van Erf-1 en is er hoop op een health center op de boerderij zelf. Irene haar visie: de diëtist is dé professional op het gebied voeding en zorgt voor de verbinding tussen boer en burger. Een gezonde levensstijl voor burger en gezonde werkomgeving voor boer.


Jullie kennen Erf-1 misschien al als afhaalpunt voor de Flevour Box! Maar nu vinden jullie de kaas van Erf-1 in de Flevour Box van April. Wil je meer weten over Erf-1? Neem dan een kijkje op de website of facebookpagina of hun instagram, zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws. Wil je graag zelf een stukje kaas of een fles melk kopen? Dat kan bij de Boerderijwinkel van Erf-1: geopend op woensdag en vrijdag van 13:00 tot 16:00 en op zaterdag van 9:00 tot 12:00.
bottom of page