top of page

Lokaal verhaal | Interview met chefkok Sharon de Miranda

Deze maand mochten wij chefkok Sharon de Miranda interviewen over het Flevolandse paviljoen Food Forum, Eat Lancet en haar ontdekkingstocht naar de Smaak van Flevoland.




Kan je voor de mensen die jou niet kennen misschien even uitleggen wie je bent en wat je doet? Ik werk al 6 jaar bij BinnensteBuiten een televisieprogramma van KRO NCRV, ik schrijf maandelijkse recepten voor ditjes en datjes en ben nu chef-kok van Food Forum op Floriade Expo 2022. Ik heb 15 jaar met mensen gewerkt die afstand hebben tot de arbeidsmarkt zoals mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.


Je gaat chef- kok van het food forum zijn, kan je uitleggen wat Food Forum is/gaat zijn? Food Forum is het paviljoen van de provincie Flevoland. Hier ontmoeten betrokkenen uit de hele voedselketen elkaar. Denk aan studenten, producenten en ondernemers, iedereen is welkom.

We willen graag dat het een ontmoetingsplek is waar zij samenwerken aan oplossingen en ideeën voor om ons voedselsysteem duurzamer te maken. Er zijn werkplekken en ruimtes voor vergaderingen en bijeenkomsten. Het paviljoen van Food Forum staat op het Floriade terrein in Almere. Het is een inspirerend gebouw dat laat zien hoe wij in Flevoland leven, namelijk 4 meter onder zeeniveau!

De begane grond is licht en transparant net als water en de ruimte bestaat uit hergebruikte materialen. Het gebouw is zeker de moeite waard om een keer te gaan kijken! Tijdens Floriade kunnen bezoekers een inspirerende expositie beleven over voedsel en innovatie in Flevoland.

Je gaat de gasten van het Food Forum het menu van de toekomst laten ervaren en ik heb begrepen dat de basis van dit menu EAT- Lancet is. Kan je ons een beetje meenemen is wat EAT-Lancet precies is? EAT- Lancet is een commissie die het menu van de toekomst wetenschappelijk heeft onderzocht. Het is een menu dat gezond is voor de mens en gemaakt kan worden binnen de grenzen van één aarde. Het menu bevat plantaardig voedsel en minder dierlijke producten. Achter alle producten die op het menu staan, zit een duidelijk verhaal. Het belangrijke aan het menu is dat er veel smaak aan zit, het is niet de bedoeling dat je iets mist.

Je gaat koken met producten die uit een straal van 30 km komen, dit moet een flinke uitdaging zijn. Hoe pak je dit precies aan? Eerst was het streven om binnen 30 km producten te halen, maar dit hebben we later aangepast naar 50 km.


Bijna alle producten komen uit Flevoland. Ik ben zo verbaasd over wat er allemaal binnen de provincie te vinden is. Stom eigenlijk, dat ik dit niet wist in het begin. Ik ben heel Flevoland doorgereden, er waren zoveel lekkere producten om een overheerlijk menu mee te maken, ik wist gewoon niet waar ik het zoeken moest.

Hoe heb je de boeren en producenten in en rondom Flevoland leren kennen? Ben je gewoon in de auto gestapt en het erf op gereden? Of hoe ben je in contact gekomen met de producenten van het voedsel dat je straks gaat serveren? Ik heb veel adressen van Eva Flantua, Bauke van der Veen en de provincie gekregen. Ik ben daarnaast ook gaan rijden om te kijken waar iets zat. 9 van de 10 keer ben ik goed ontvangen en namen de producenten allemaal hun tijd om met mij te kletsen over hun producten. Je merkt dat de meeste boeren, productontwikkelaars en producenten achter hun product staan, dat vind ik erg belangrijk en dat merk je meteen in een gesprek!

Hoe heb je de ontdekkingstocht door het Flevolandse voedselland- schap ervaren? Wat is je het meest bijgebleven tijdens deze tour door Flevoland? Welke nieuwe producten heb je ontdekt? Ik zat veel in de auto, dan deed ik de muziek uit en dan genoot ik van hoe mooi onze provincie eruit ziet! In de auto genoot ik na van de mooie gesprekken en al het lekkers dat ik had geproefd. Flevoland is zo mooi en zo divers, zo goed ouderhouden en zoveel structuur. Alsof ik op vakantie was, maar dan in eigen provincie.

Wat ik ook zo mooi vond is dat er zoveel wordt samengewerkt tussen de boeren. Ze gunnen het elkaar, ik kreeg van de boeren vaak tips waar ik nog meer lekkere producten kon krijgen namelijk.


Even terug naar het menu die je hebt gecreëerd! In jouw keuken komen de Hollandse, Surinaamse, Indische en Caribische invloeden samen. Wat voor smaken en wat voor gerechten kunnen wij verwachten uit jouw keuken? Mijn kookstijl is eigenlijk alles door elkaar, het eten zal nooit vlak zijn. Het zijn vaak veel verschillende smaken door elkaar zoals bijvoorbeeld bieten met tropische smaken gecombineerd. Ik hou ervan om bijzondere smaken te ontdekken, dat doe ik eigenlijk door op gevoel te koken!

Waar haal jij je inspiratie vandaan? Dat is een lastige vraag! Eigenlijk vanuit veel verschillende dingen. Ik heb vaak wel dat ik iets zie en het dan ergens op vind lijken. Laatst zag ik bijvoorbeeld roggekorrels, die vond ik op rijst lijken. Dus dan probeer ik er nasi van te maken, traditionele nasi met roggekorrels. Ik ga vaak een beetje met de producten spelen en uiteindelijk probeer ik er het allerlekkerste mee te maken.

Afgelopen maand heb je het heerlijke recept van hete bliksem voor ons gecreëerd voor de Week zonder Vlees. Kunnen we klanten van de Flevour Box vaker via deze weg kennis laten maken met jouw recepturen? Als het aan mij ligt wel! Liever nog ontvangen we mensen in Food Forum om de recepten te laten proeven.



bottom of page