top of page

Lokaal verhaal | In gesprek met Manon over de blauwe bessen van Fairplant uit de NOP


Fairplant is een kwekerij van onderstammen en fruitplanten in de Noordoostpolder. Het bedrijf kweekt en verkoopt uitgangsmateriaal voor boom- en fruitkwekers, zoals onderstammen, blauwe bessen planten, fruitbomen en diverse klein-fruit-planten.Sinds de jaren ’80 kweekt Fairplant planten van hoge kwaliteit in de unieke bodem van de Noordoostpolder. Het assortiment bestaat onder andere uit onderstammen voor appels, peren en steenfruit, 1-jarige en 2-jarige fruitbomen en klein fruit planten, zoals blauwe bessen en frambozen. Fairplant is voornamelijk werkzaam op de professionele fruitteelt markt. Sinds twee jaar heeft het bedrijf een demoveld met blauwe bessen en die zitten deze maand in de Flevour box.

De demotuin is bedoeld voor de klanten en is de showroom van alle rassen die het bedrijf kweekt. In de demotuin laten Manon en collega’s verschillende teeltmethodes zien en testen zij ook nieuwe rassen. De rassen in de demotuin zijn voornamelijk de Northern Highbush varianten omdat deze geschikt zijn voor ons klimaat, dit zijn o.a. Duke, Bluecrop, Elliot, Patriot en onze licentie rassen Aurora®, Draper® en Liberty®.

Voor de bestuiving van de blauwe bessen planten zet het bedrijf hommels in. Hommels hebben een grotere ‘body’ dan bijen. Het grootste voordeel is hun lichaam door de omvang beter worden bestoven. De bloem van een blauwe bes is in de vorm van een kelkje. Bijen kunnen hier niet bij komen, hommels wel! Ze grijpen de meeldraden van de bloem en vibreren hun vleugels zodat de pollen loslaten. Daarnaast trekken hommels niet veel aan van het weer: ze willen best vliegen als het waait of koud is. Fairplant is dus blij met hommels, maar moet oppassen voor de suzuki-fruitvlieg. Deze vlieg vreet gaatjes in de blauwe bessen, daarom heeft het demoveld een groot net over de planten.


De blauwe bessen bij Fairplant zitten in een pot. Deze staan niet in de grond, omdat de Flevolandse zeebodem niet geschikt is voor de blauwe bes gezien deze van zure grond houden. Blauwe bessen zijn vaak hoog aan de prijs, omdat het een arbeidsintensief product is. Alle bessen worden met de hand geplukt! Fairplant houdt zich volop bezig met alle ontwikkelingen binnen de blauwe bessen sector. Fairplant kweekt blauwe bessen planten van de hoogste kwaliteit, dit resulteert in de lekkerste bessen.

Meer weten over Fairplant en haar activiteiten? Dat kan! Je kan meer te weten komen over het kweekbedrijf via de website: www.fairplant.nl. Wil je fruitbomen en planten thuis uitproberen? Fairplant verkoopt baby trees in de soorten appel, peer, kers, pruim en blauwe bes www.yourbabytree.com.

Comments


bottom of page