top of page

Lokaal verhaal | IBU Spekkoek van Ashley en RamonaWie zijn jullie en wat doen jullie?

Wij zijn Ashley en Ramona van Ibu spekkoek en zoals de naam al zegt, zijn wij twee spekkoek bakkers in Almere. Aan de hand van oma Ibu’s originele recept bakken kleinzoon Ashley en partner Ramona dagelijks spekkoeken. Het unieke hieraan is dat bij het bakken van de spekkoek enkel gebruik gemaakt wordt van pure ingrediënten!

Wanneer zijn jullie begonnen met het bakken en verkopen van spekkoeken?

Na het overlijden van Ibu in 2016, zijn Ramona en Ashley de keuken ingedoken om Ibu’s originele spekkoek recept eigen te maken. Ons doel was: geen kunstmatige smaakversterkers, conserveringsmiddelen of andere onnodige stoffen toevoegen. In eerste instantie werd er gebakken voor vrienden, familie en kennissen, waarna in 2019 een professionele keuken werd betrokken. Wij zijn toen lokale horeca gaan benaderen en de vraag naar spekkoek groeide. Begin 2020 werd de online bakkerij (webshop) van Ibu Spekkoek gestart en in augustus van dit jaar werd de allereerste Ibu Spekkoek TO-GO winkel geopend in Almere.


Wat is spekkoek eigenlijk?

Spekkoek is een traditionele cake/koek, welke in het koloniale Nederlands-Indië werd gecreëerd. Het bijzondere aan de spekkoek is dat deze laag voor laag wordt gebakken, waardoor het bakproces intensief en bewerkelijk is. In de originele spekkoek zitten internationale kruiden waaronder kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Momenteel hebben wij 4 verschillende smaken spekkoek; The Original, Ibu’s Oogappeltje, Choco Manis en Stroberi. Daarnaast zijn de Spekkoek-on-a-Stick, spekkoekhartjes, Spekkoekletter en kerstboom-spekkoekjes bij ons verkrijgbaar. De Original- en Choco Manis spekkoek zijn het hele jaar door heerlijk te eten, waar de Stroberi spekkoek weer erg lekker is in de zomer en Ibu’s Oogappeltje juist in de herfst. Daarnaast bakken wij rondom de feestdagen spekkoek in speciale vormen en smaken.

Hoeveel bakken jullie per week?

Wij bakken momenteel gemiddeld 40 spekkoeken per week. Wij kunnen meerdere spekkoeken tegelijk bakken, waarbij de gemiddelde baktijd +/- 3 uur is per sessie. Gemiddeld kost het 3 uur van voorbereiding tot aan het verpakkingsproces om een spekkoek klaar te hebben voor de verkoop. Momenteel hebben wij dus 4 smaken in het assortiment, maar er staan nog veel nieuwe smaken op de planning, waarbij we graag rekening houden met de producten van het seizoen.


Bakken jullie met biologische producten?

Wij bakken waar mogelijk enkel met biologische producten en gaan uitsluitend voor pure ingrediënten in onze spekkoek. Dit is enerzijds een uitdaging als het gaat om bijvoorbeeld kleur, maar anderzijds geeft het ook een kick wanneer dit toch lukt met natuurlijke producten. Heel veel voedsel heeft namelijk van zichzelf mooie geur- en kleurstoffen, hetgeen zonde is om niet te gebruiken. Bij veel samengesteld kleurrijk voedsel eet je enkel de synthetische kleurstof en is er bijvoorbeeld geen aardbei aan te pas gekomen. Wij vinden dit erg zonde.

Door onder andere biologische producten te gebruiken willen wij graag ons steentje bijdragen aan het milieu. Wij vinden het ontzettend belangrijk dat de dierlijke producten die wij gebruiken wel afkomstig zijn van boerderijen waarbij het dierenwelzijn voorop staat. Daarnaast mogen biologische producten over het algemeen geen chemisch-synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen bevatten en ook geen conserveringsmiddelen. Dit is precies waar wij ook voor staan.

Wat is er zo bijzonder aan het product dat in de Flevour box komt? Een traditioneel product, maar dan zonder synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen. Ibu’s spekkoek wordt enkel met pure ingrediënten gebakken. De kerstboom-spekkoekjes zijn een verrassing op tafel en eten heerlijk weg!

Hoe eten jullie spekkoek het liefst? Wij vinden de spekkoek hartjes het lekkerst wanneer we deze dippen in chocolade en serveren met een bolletje vanille ijs… hmmm smullen!


Ibu Spekkoek heeft een TO-GO bakkerij, gelegen op de Cinemadreef 152 in Almere, waar de spekkoek afgehaald kan worden. De bakkerij is wekelijks geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur. Het is hier mogelijk om met zowel pin als contant af te rekenen. Een punt spekkoek is verkrijgbaar voor € 2,25 tot aan een hele spekkoek voor € 19,95. In online bakkerij is het ook mogelijk om spekkoek bestellen, deze worden thuis bezorgd.


Meer weten over Ibu Spekkoek? Dat kan! Je kan het bedrijf van Ashley en Ramona vinden via de website of stuur een e-mail naar info@ibu-spekkoek.nl. Volg ook Ibu Spekkoek op Facebook en Instagram voor het laatste nieuws over het bedrijf.


Comments


bottom of page