top of page

Lokaal verhaal | Hokkaido pompoenen van Pumpkings


Bastiaan Blok & Thijs de Jong | Pumpkings


Thijs de Jong en Bastiaan Blok runnen samen het bedrijf Pumpkings in Swifterbant. De jeugdvrienden zijn in 2013 voor ‘de fun’ begonnen voor met Pumpkings, maar ondertussen is het bedrijf uitgegroeid tot een big business. Thijs omschrijft het ook wel als een uit de hand gelopen hobby. Binnen het bedrijf is Thijs verantwoordelijk voor de afzet en Bastiaan is verantwoordelijk voor de teelt. Naast het gezamenlijke bedrijf Pumpkings, werken Thijs en Bastiaan beiden ook voor hun eigen akkerbouwbedrijf. De mannen begonnen met 0,2 hectare en zijn in 7 jaar tijd gegroeid tot inmiddels 34 hectare. Een gedeelte van de groei komt voort uit de voedseltrends. Door goed te kijken naar het consumentengedrag, kunnen Thijs en Bastiaan tijdig inspelen op de wensen van de consument. De laatste jaren is gezond eten een belangrijk thema geworden in de samenleving. Daarnaast wil men minder koolhydraten eten en meer vezels binnenkrijgen. Een pompoen leent zich daar perfect voor!


Pumpkings levert aan foodservicebedrijven, zoals retailers, groothandelaren, exporteurs en aan AGF-specialisten en hecht grote waarde aan direct contact en korte lijnen met haar afnemers. Pumpkings heeft een groeiende buitenlandse afzetmarkt. In Duitsland, Scandinavië, Groot-Brittannië en Frankrijk kan men de pompoenen terugvinden! Ongeveer 70% van de oogst wordt geëxporteerd en 30% van de oogst wordt binnenlands verkocht.

Het bedrijf teelt twee soorten pompoenen, namelijk: Hokkaido en Kabocha. Pumpkings teelt in eigen beheer, eigen mensen controleren de teelt van het zaaien tot en met het oogsten. Naast de teelt zijn ook de opslag, verwerking en verkoop in eigen hand. Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij Pumpkings.


Inspelend op de wensen van de afnemers en de consument teelt Pumpkings haar pompoenen residu vrij. Vanaf het vroege groeistadium van de pompoenplant tot aan het eindproduct worden de pompoenen intensief gemonitord voor een optimaal kwaliteitsproduct. In het voorjaar (medio mei) worden de pompoenen gezaaid, dit gebeurt machinaal. Na een aantal dagen beginnen de zaden te kiemen en na een tiental dagen komen de eerste pompoenplanten boven. In een relatief korte tijd groeit de plant uit naar een volwaardige plant en het complete veld transformeert zich naar een heus oerwoud. Aan de plant groeien bloemen, mannelijke en vrouwelijke bloemen. Na bevruchting van de mannelijke bloem, ontpopt de vrouwelijke bloem zich in een pompoen vrucht. Om deze bevruchting te bevorderen plaatst onze imker meerdere bijenvolken in onze percelen. Vanaf het moment dat de pompoen vrucht ontstaat vanuit de bloem, is deze erg kwetsbaar. Om de pompoen vrucht te beschermen tegen onder andere veldmuizen plaatsen Thijs en Bastiaan roofvogel rust palen in het perceel, hier kunnen buizerds en uilen plaats nemen om op het juiste moment hun prooi aan te vallen. Op deze manier kunnen ze op ecologisch verantwoorde manier hoogwaardige Hokkaido en Kabocha pompoenen telen. Ongeveer honderdtwintig dagen na het zaaien zijn de pompoenen volgroeid en kunnen ze geoogst worden. Stuk voor stuk, met de hand, worden ze van de plant afgesneden en in rijen gelegd. Als het steeltje mooi verkurkt is kunnen de pompoenen van het land, stuk voor stuk pakken we ze op en plaatsen ze in houten kisten, de kist wordt voorzien van een label met partij aanduiding. Na de oogst worden de gevulde kisten opgeslagen in de bewaarschuur.In houten kisten, onder geconditioneerde omstandigheden, liggen de pompoenen van Pumpkings opgeslagen. Dagelijks wordt de temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en luchtstroom in de bewaarschuur gecontroleerd. Na de ontvangst van een order, start de pompoen verwerking! De Hokkaido pompoenen worden gewassen en gesorteerd door de pompoenwasser om vervolgens verpakt te worden in kartonnen dozen.

In de Flevour box vind je deze maand de oranje hokkaido pompoenen van Pumpkings. De hokkaido pompoenen van Pumpkings zijn afkomstig van het ras ‘Fictor’. Deze soort pompoenen zijn van hoge kwaliteit en dat proef je! Het vruchtvlees bevat minder vocht en zijn daarom sterk van smaak. Die zoete smaak komt ook door de hoge Brixwaarde. ‘Brix’ is de benaming voor de meting voor de hoeveelheid suiker in een product. De hokkaido pompoenen van Pumpkings zijn zoet van smaak, lang houdbaar en absoluut geen kiloknallers!


Meer weten over Pumpkings? Dat kan! Je kan het bedrijf vinden via de website of stuur een mail naar info@pumpkings.nl. Check hieronder de video voor een sfeerimpressie van het bedrijf.コメント


bottom of page