top of page

Lokaal verhaal | Hoeve Vredeveld en haar Herefords koeien

Astrid is mede-eigenaar van Hoeve Vredeveld. In 1970 startte haar opa en zijn broer het akkerbouwbedrijf in de polder. Haar vader Sjaak en haar oom namen later het akker- bouwbedrijf over.Astrid en haar man Marc kwamen daarna in het bedrijf. In 2006 startten ze met de zorgboerderij en startten ze met het houden van vleeskoeien, Herefords koeien om precies te zijn. Haar oom Jan is verantwoordelijk voor het akkerbouwbedrijf, Marc voor de Herefords koeien en Astrid en Sjaak houden zich voornamelijk bezig met de zorgboerderij.

Een mooi familiebedrijf, waarin samenwerken centraal staat! Hiernaast heeft Hoeve Vredeveld ook een kinderopvang en een boerderijwinkel. Naast de Herefords koeien heeft Hoeve Vredeveld ook melkkoeien met een geheel biologische bedrijfsvoering. De melk van de koeien gaat naar een melkfabriek en is ook te koop in de boerderijwinkel.

In 2006 is Hoeve Vredeveld gestart met het houden van Herefords, ze hadden namelijk ruimte over na het bouwen van de zorgboerderij en haar man had de nodige kennis over de koeien. Ze begonnen met 2 koeien en 2 kalveren, nu zijn ze gegroeid en slachten ze ongeveer 20 tot 25 koeien per jaar. “Ik ben erg trots op het mooie stukje rundvlees dat wij verkopen” vertelt Astrid ons. De koeien lopen namelijk van april tot november in natuurgebieden in Flevoland. Dit is ook een vorm van natuurbeheer, de Herefords eten namelijk de juiste planten op en laten bepaalde planten staan. In november gaan de Herefords terug naar stal waar ze veel ruimte, een strohok en een uitloop naar buiten hebben. De koeien eten wat er wordt gemaaid in de buurt, namelijk gras of hooi.


Slachten Ongeveer één keer in de maand laten ze een os, stier of koe slachten, deze wordt op vrijdag naar de slager gebracht en op woensdag halen ze het vlees op. Vervolgens verpakken ze deze in kleinere porties in vacuüm- verpakkingen. Het vlees kan je kopen in de boerderijwinkel van Hoeve Vredeveld of bij De Lelystadse Boer. Bij elk stukje vlees kan Astrid precies nakijken welke os, stier of koe het is geweest. Dat is het mooie van de korte keten. De slager maakt ook rollades, kant-en-klaar gehaktballen en zo ook de droge worst, die je deze maand in de Flevour Box vindt!

Droge worst De worsten worden in een rookkast gegaard en gedroogd. Het is een heerlijke worst om zo op te eten, vooral bij de borrel! Nog een goede tip van Astrid, mocht je de worst wat droger willen, dan kan je deze aan een spijker hangen en verder laten indrogen, dit zou ook in de koelkast kunnen. Pas wel op, want de worst is te lekker om er niet elke keer een stukje af te snijden!

Corona Tijdens de corona periode merkt Astrid dat het drukker is bij de boerderijwinkel en dat mensen graag langskomen op de boerderij om met de koeien te knuffelen, eieren te rapen of bloemen te komen plukken. Astrid vertelt ons dat mensen veel bewuster met voeding omgaan in deze periode!
Wil je een keer langskomen bij de boerderijwinkel of meer weten over Hoeve Vredeveld? Neem dan een kijkje op www.hoevevredenveld.nl of neem een kijkje op hun Facebook of Instagram Hoeve Vredeveld.

bottom of page