top of page

Lokaal verhaal | Hibiscus likorette van De kleine distilleerderij





Wie ben je en hoe ben je gestart met De Kleine Distilleerderij?

Ik ben Roelof Schipperus en ben in 2016 gestart met de Kleine Distilleerderij in Zeewolde. In de jaren daarvoor zag ik vanuit mijn eerdere functie als productontwikkelaar, voor sterke dranken, een gat in de markt.. Voor sterke drank bestonden bijna geen lokaal geproduceerde- en eerlijke dranken van een goede kwaliteit, terwijl er juist wel een groeiende vraag naar dat soort producten was. Dit was voor mij de kans om van thuisstoker naar een eigen distilleerderij te groeien. In 2017 waren de vergunningen rond en konden we echt aan de slag. Wij zijn begonnen met een pot-still met een inhoud van 150 liter en een koperen helm voor de smaakrijke distillaten zoals gin, whisky, en rum. De eerste distillaat was een Earl Grey Gin, en vlak daarna volgde de Cold Brewed Koffielikeur. Bij beide dranken is voor de ontwikkeling samengewerkt met lokale ondernemers. De ingrediënten kwamen noodzakelijkerwijs van verder weg, maar de koffie voor de koffielikeur wordt bijvoorbeeld wel in Dronten gebrand.

Vandaag de dag hebben wij een hele reeks aan dranken gemaakt, en wordt de pot-still vergezeld door een poolse reflux ketel voor de productie van vodka. De reflux ketel is al goed gebruikt! Deze is in het afgelopen jaar gebruikt om 2 verschillende Flevolandse vodka’s te maken. De eerste vodka is op basis van gerst uit Flevoland en de tweede op basis van aardappels. De eerste vodka was net uitgeleverd aan de slijters toen er de bijzondere vraag kwam of er iets mogelijk was met de enorme berg aardappelen die door de corona crisis bleven liggen. Een klein deel van de Zeewoldse aardappelberg is toen omgezet naar aardappel-vodka. Beide vodka’s zijn zo gestookt dat er nog een beetje van de grondstof te proeven is in het distillaat, dat maakt onze vodka net even anders en geeft direct veel meer karakter.





Waar bestaat jullie assortiment uit? Naast de distillaten produceren we ook een reeks aan likeuren en likorettes, bijvoorbeeld een Limoncino op basis van citroenschil en citroensap, en Rabarbino op basis van rabarber. Veel van de gebruikte grondstoffen zijn biologisch, maar de distilleerderij is niet officieel biologisch gecertificeerd.


Hoe maak je het? De eerste stappen voor een (graan)vodka zijn vergelijkbaar met de productie van whisky of bier. Eerst worden de suikers uit de mout vrijgemaakt, dit gebeurt door deze te mixen met heet water, vervolgens zetten enzymen uit de mout zetmeel om in suiker. Daarna wordt er gefilterd, zodat een heldere vloeistof overblijft. Deze heldere vloeistof wordt na het koelen vergist, en in 5-7 dagen zet de gist alle suikers om in alcohol en ontstaat er een stook bier van 9%Vol. Vervolgens begint het distilleren! Eerst een ruw stook in de potstill, wat een distillaat van ongeveer 32%Vol oplevert. Dat distillaat wordt vervolgens tot twee keer toe gedistilleerd in de refluxketel, waarbij een scheiding wordt gemaakt tussen het Hart en de zogenaamde voorloop en naloop. Dit is het punt waar de uiteindelijke smaak van de vodka bepaald wordt. Een distillatie duurt een dag en producten zoals vodka of Whisky vragen een drievoudige distillatie wat dus al drie dagen kost. Na de distillatie wordt het distillaat op sterkte gebracht, afgevuld in flessen, gelabeld en ingepakt. Alles bij elkaar is het ongeveer een week werk voor zo’n 50 liter Vodka of Whisky.





Wat zit er in de Flevour box? In de Flevour box vindt u onze Hibiscino likorette, een kruidige drank op basis van hibiscusbloemen, gember, pimentkorrels, kaneel, en kruidnagel. De Hibiscino wordt gemaakt door thee te trekken van de kruiden, tijdens de productie ruikt de hele distilleerderij al heerlijk naar de winterse lekkernij. De volgende dag is het extract afgekoeld en kan de likorette worden afgemaakt door het extract te mengen met suiker en alcohol.


Wat is er zo bijzonder aan de Hibiscino likorette dat in de Flevour box komt?

De Hibiscino is een mooi voorbeeld van een product gemaakt volgens de waarden van De Kleine Distilleerderij. Het is gemaakt van ingrediënten in de distilleerderij, het bevat geen aroma’s of kleurstoffen. De ingrediëntenlijst staat dan ook gewoon op het etiket, en op de website is extra informatie te vinden over de productie en de voedingswaarde. Dat is de open en eerlijke manier van werken waarmee De Kleine Distilleerderij zich onderscheidt van de gevestigde drankenindustrie. Verder is de Hibiscino een unieke drank met een nieuwe combinatie van ingrediënten, niet een kopie of namaak van een bestaande drank en dus wederom onderscheidend. En naast dat alles in de Hibiscino natuurlijk ook gewoon erg lekker, daar het het uiteindelijk om!




Wat zijn jullie favorieten recepten met jullie producten?

We hebben veel cocktailrecepten op de website, eigen favoriet is een martini op basis van Earl Grey Gin. Met de Hibiscino voor de wintermaanden de Jamaican Winter, zomers een Kingston Mule. Blader snel door naar de recepten en zie hoe je deze cocktail zelf kan maken.


Wat zijn jullie toekomstplannen met de Kleine Distilleerderij? Toekomstplannen zijn er nog genoeg, bijvoorbeeld het blijven creëren van nieuwe smaakcombinaties voor diverse likeuren. Maar ook is komend jaar het eerste vaatje (50l) whisky rijp, dat heeft sinds augustus 2018 liggen rijpen en mag vanaf augustus 2021 officieel whisky genoemd worden. Het distillaat werd verkregen door 3-voudige distillatie in de potstill, de derde distillatie zorgt voor een schoner eindproduct wat minder lange rijping nodig heeft. Bovendien zorgt het kleinere formaat van het vat er ook voor dat de whisky sneller rijpt, en het plan is dan ook om niet langer te wachten dan de wettelijke 3 jaar rijping voltooid zijn.


De producten van Roelof zijn verkrijgbaar bij lokale slijters, verder staan zij ope voor nieuwe verkoopadressen voor likorettes. Meer weten over De Kleine Distilleerderij in Zeewolde? Dat kan! Je kan het bedrijf van Roelof vinden via de website of stuur een e-mail naar roelof@dekleinedistilleerderij.nl. Volg ook De Kleine Distilleerderij ook op Facebook en Instagram voor het laatste nieuws.



bottom of page