top of page

Lokaal verhaal | Het plukseizoen is geopend bij Vink Fruitboerderij


Vink Fruitboerderij | Cees Vink

Bij deze bijzondere fruitteler kun je de producten rechtstreeks van het land plukken! Kom dus langs en maak kennis met de verse appels, peren en bramen. Vanaf september kun je terecht in de pluktuin van Vink.

Vink Fruitboerderij is een familie fruitteeltbedrijf in Kraggenburg. Al 70 jaar houden zij zich bezig met het telen en verkopen van echt lekker fruit. Toen de polder droog is gelegd is de eerste generatie Vink op het bedrijf in Kraggenburg gekomen. Opa Vink verhuisde vanuit de Betuwe naar de Noordoostpolder. Nu staat Cees aan het roer van dit familiebedrijf.


Vanaf zijn jeugd wist Cees Vink dat hij fruitteler wilde worden. Hij liep altijd met zijn vader mee door de boomgaard. Hier werden hoofdzakelijk appels, peren, pruimen en kleinfruit geteeld. Het verkopen van deze producten in de boerderijwinkel, rechtstreeks aan de consument is altijd al een belangrijk onderdeel van het fruitbedrijf geweest. Smaak - het belangrijkste aspect van fruit - stond daarom altijd al centraal in de teelt en later ook in de verwerking. Ook de keuken waar het begin van de verwerking begon door de moeder van Cees, trok altijd al de aandacht van de jonge fruitteler. Het professioneel gaan verwerken van dit fruit tot jam, sauzen en sappen was daarom ook een logische stap voor de familie Vink.

Per jaar wordt er ongeveer 3 miljoen kilo fruit geoogst op de fruitboerderij. Dit jaar zal de opbrengst helaas een stuk minder zijn vanwege vorst, zonnebrand en hagelschade. Het blijft een natuurproduct en dus zullen risico’s altijd aanwezig zijn. Vink Fruitboerderij heeft in totaal 22 hectare grond, waar ze onder andere Jonagold, Elstar, Red Prince, Conference en Gieser Wildeman hebben.

Normaal gesproken heeft het bedrijf 5 mensen in dienst, maar in het plukseizoen loopt het op naar 30 medewerkers. De appels en peren worden in de maanden september en oktober geoogst. Vink werkt het hele jaar naar deze oogst toe. In de maanden dat er niet geplukt wordt, is het bedrijf bezig met het onderhoud van de boomgaard en het verwerken van de oogst, want het verwerken van het fruit gebeurt het hele jaar rond.


In de boomgaard gebeurt veel handwerk. De bomen worden allemaal met de hand gesnoeid, de appels en peren worden met de hand geplukt, maar ook in de keuken worden alle jams en sauzen nog met de hand gemaakt. Elk potje jam wordt door Vink met de hand geschept. Je kan echt proeven dat het bedrijf veel aandacht heeft voor haar producten

Vink Fruitboerderij is een gangbaar bedrijf zoals dat heet. Als echt familiebedrijf staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Het bedrijf maakt in de fruitteelt veel gebruik van het biologisch evenwicht in de boomgaard door middel van natuurlijke bestrijding met andere insecten. Een gezonde boom geeft de lekkerste vruchten en van een gezonde boomgaard plukt de volgende generatie Vink ook weer de vruchten.

In de Flevour box vind je deze maand geen verse appels of peren, maar de huisgemaakte pruimenjam en het perensap van Vink. De jams en sauzen uit eigen keuken en de sappen gemaakt van eigen fruit worden verkocht onder het label Lekker Puur. Lekker Puur is het motto van Vink voor lekkere en gezonde producten. Het bedrijf maakt gebruik van de smaken uit de natuur, zonder poespas. De kracht van Vink is dat je vanaf het begin tot het eind het proces kan beleven. Naast de jams en sauzen, staan de appels, (stoof-)peren en pruimen uit de boomgaard centraal binnen het bedrijf.

De boerderijwinkel is 6 dagen per week geopend en rijkelijk gevuld met vers-, streek- en seizoensproducten. Tegenover de boerderijwinkel is een zelfpluktuin aangelegd waar vanaf eind augustus t/m eind oktober eigen appels en peren kunnen worden geplukt.


Meer weten over Vink Fruitboerderij? Dat kan! Je kan het bedrijf van Cees vinden via de website of stuur een mail naar info@vinkfruitboerderij.nl. Hou ook de facebookpagina van Vink Fruitboerderij in de gaten voor het laatste nieuws. Eind augustus start het plukseizoen, jij hebt dan dé kans om zelf je appels en peren uit te kiezen. Dat is pas echt verse oogst!

Comments


bottom of page