top of page

Lokaal verhaal | Fruitboerderij van familie Klaren-Zieleman in Dronten

Ons fruitbedrijf is begonnen in november 1967 door Henk en Annie Zieleman en hun 3 kinderen. Een woning en een schuur en totaal 7 ha. grond. Er stond geen boom in. Dus heel veel arbeid is verricht om singels en fruitbomen aan te planten. De eerste jaren werden er aardbeien, uien en koolplanten tussen de fruitbomen gezet om toch iets te verdienen. Het waren zware tijden. In 1994 hebben Linda Zieleman en Henk Klaren het inmiddels vergrote fruitbedrijf van 14 ha. over genomen.


Wij telen pruimen, appels en peren. Het plukseizoen begint eind juli met de Opal-pruimen, een hele zoete sappige blauwe pruim. De Reine Victorie wordt er na geplukt een zoete stevige pruim. Heerlijk om taart mee te bakken. Al onze pruimen verkopen we in de boerderijwinkel.


Vanaf half augustus komen onze eerst appels, de Delbare, van de boom. De eerste week van september begint de grote oogstperiode met een grote groep fruitplukkers. De Conference handpeer en de eerst pluk Elstar worden dan geplukt. De Elstar wordt op de rode kleur geplukt, dus de blekere moeten blijven hangen, want die kleuren na 7-10 dagen weer bij. We gaan er 3 à 4 keer langs bij de elstar bomen voordat ze leeg zijn. Zo doen we dat ook met de Jonagold. Naast deze 3 hoofdrassen hebben we ook nog wat kleinere hoeveelheden van andere appel-en perenrassen. Zoals de Doyenne en Gieser Wildeman. Andere appels zijn de Gala, Golden Delicious, Rode Goudreinette, Elise, Maribelle en onze stoofappel de Dijkmans Zoet. Door de vele rassen plukken we dan ook ca. 6 à 7 weken.

Het is een drukke tijd maar ook een gezellige periode met onze plukkers. Het zijn veelal aow-ers, zowel mannen als vrouwen, uit de omringde dorpen. Onze visie is: er moet wel gewerkt worden, maar de sociale momenten zoals koffietijd, zijn ook erg belangrijk. Na de plukperiode beginnen we vanaf december te snoeien. Dit handwerk gebeurt met een elektrische snoeischaar. Tot april is Henk hier alle dagen druk mee. In april-mei gaan we de bloeiperiode in, wat tevens de nachtvorstperiode kan zijn.
Vele mensen vinden de bloeiende fruitbomen prachtig en vragen vaak of ze een foto mogen maken. De tulpenroute is ook in april-mei en ook mensen van elders uit het land komen graag naar de bloeiende fruitbomen kijken, het is een mooie afwisseling in het polderlandschap. In deze periode hebben we naast de boerderijwinkel ook een koffie/thee/sap schenkerij met appeltaart. Zonder de corona was het een terras , nu is het een afhaalkraam. De appeltaart regelen wij met de Dorpsboerderij in Dronten. Wij sponsoren deze organisatie, die werken met mensen met een beperking, met onze appels. Daar bakken ze dan cake en taart van.


Als de appeltjes en peertjes aan de bomen zitten, moeten ze goed verzorgd worden. We bemesten ze met champignonmest, geven water als het te droog of te warm is. De gewasbeschermingsmiddelen zorgen er voor dat de schimmels en insecten ze niet aantasten. Wij zijn een duurzaam gangbaar fruitbedrijf. Ook wij zetten insecten in om andere insecten te bestrijden, dan hoeven wij niet meer in te grijpen. De zonnepanelen zorgen voor onze stroom.


De boerderijwinkel is een extra tak in ons bedrijf. Mijn ouders waren er al mee gestart en wij hebben het verder uitgewerkt. Naast onze eigen pruimen, appels en peren, hebben wij ook een periode onze eigen rabarber, sperziebonen, pompoenen en boerenkool. De aardappelen en uien komen bij akkerbouwers uit de polder. De groenten en citrusvruchten komen via de grossier uit IJsselmuiden naar ons toe. De groenten zijn zoveel mogelijk van Nederlandse herkomst. Onze scharreleieren komen supervers bij de kippenboer vlakbij vandaan. Sinds juli 2020 zijn we ook met melk, karnemelk, kefir, yogurt, vla en boter begonnen, en dat wordt wekelijks door de veeboer aangevuld. De appelsap en appel-perensap laten wij van ons eigen fruit persen. Wij maken zelf een mix van appels en de peer is de doyenne, die is heel smaakvol.


De corona-periode heeft de mensen wat bewuster gemaakt, en merken dan ook dat ze graag rechtstreeks bij de boerderij hun producten willen aanschaffen. De ruime schuur en een gezellig praatje zorgt er voor dat de mensen zich plezierig voelen. Ik, Linda, draag dan ook graag uit dat we zoveel mogelijk regionaal de boodschappen moeten halen. En vertel ook dat gangbare teelt al heel dichtbij de biologisch teelt zit.


Wij blijven ons best doen om een heerlijke appel en peer te telen en dit rechtstreeks aan de consument te verkopen. De boerderijwinkel is van dinsdag t/m vrijdag open van 10.00 -18.00 en zaterdag van 8.30-17.00. Maandag en op zon-en feestdagen zijn wij gesloten. Maar wij hebben ook nog een automaat op ons erf staan waar aardappelen, appels, peren, sap en eieren in staan. Met muntgeld en biljetten van 5- en 10 euro kan je er mee betalen. De automaat kan wisselen, dus het hoeft niet gepast. Deze automaat is 7 dagen per week en 24 uur per dag geopend.


In de Flevour Box zit een zakje met de lekkere frisse Elstar appel en een fles appel-perensap. Geniet van deze pure producten.

Wil je meer weten over de Familie Klaren neem dan een kijkje op hun website: www.boerderijwinkelklaren.nl. Ook kan je het bedrijf vinden via Facebook voor het laatste nieuws over de nieuwe oogst van appels, peren en veel meer.


Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page