Lokaal verhaal | Flevolandse witlof van Jan en Inge de Vries

LOF. is een moderne witlofkwekerij in Espel. Jan en Inge de Vries zijn 35 jaar geleden begonnen met het telen van witlofwortelen en het kweken van witlof. LOF kweekt het hele jaar door residu vrije witlof en roodlof en ongeveer 300.000 kropjes per week!


In 1978 is Jan de Vries gestart met ondernemen. Zijn vader had al een akkerbouwbedrijf van 12 hectare waar pootaardappelen, bieten, uien en graan geteeld werd. Maar Jan zag kansen in de witlofteelt, gezien de Flevolandse grond uitstekend bleek te zijn voor het telen van witlofpennen. Zo begon Jan, in maatschap met zijn vader, met het telen van 1 hectare witlofpennen. Met succes, want binnen 3 jaar was de witlofteelt uitgebreidt tot 6 hectare grond. In 1988 werd de maatschap tussen vader en zoon ontbonden en kregen Jan en zijn vrouw Inge een prominentere plaats binnen het bedrijf en besloten ze zich te specialiseren in witlof. Jan en Inge besloten het hele jaar door witlof te telen. Want vooral tijdens de zomer bleek er weinig aanbod te zijn, waardoor in deze periode de prijs voor het product erg interessant was. In 1990 is Jan samen met zijn zwager Geert gaan kijken naar opties van een eventuele afzet van witlofpennen naar het buitenland, er kwam namelijk een binnenlands overschot van witlof. Vanaf 1997 begon de buitenlandse handel zich sterk te ontwikkelen en werd de witlofpennen naar Duitsland, Frankrijk, Scandinavië en andere landen verkocht. Op het moment teelt Flevolof op 450 hectare witlofpennen. Als de witlofwortelen op het land volgroeid zijn worden deze geoogst, hierna gaan de witlofwortelen naar grote koelcellen waar ze worden bewaard rond een temperatuur van 1°C t/m -2°C. De witlofwortelen kunnen hier een jaar lang bewaard worden waardoor LOF. het hele jaar witlof kan leveren. De wortelen worden een week voor het ‘opzetten’ uit de koeling gehaald zodat de wortels rustig kunnen acclimatiseren. Na het acclimatiseren wordt de witlof in kweekbakken met verenkelings rekken geplaatst, door deze rekken kunnen ze onder perfecte omstandigheden groeien, wordt de kwaliteit het beste en is er minder ziektedruk. Dan gaan de witlof wortelen door naar de kweekcel. LOF. maakt gebruik van hydrocultuur, dat betekent dat de wortels in het water staan als groeimedium. Met behulp van water, voeding en de juiste temperatuur komt de overheerlijke witlof uit de witlofwortelen naar boven. Doordat LOF. het hele kweekproces zo uitgekiend heeft kan de witlof residuvrij geteeld kan worden. Er worden wel wat gewasbeschermingsmiddelen, toegepast maar zo min mogelijk. Zodra de kropjes witlof na 21 dagen volgroeid zijn, worden ze met de hand geoogst. Hierna gaan ze naar de machine die de kropjes van de wortels scheidt. Ze worden met de hand uit de bakken gehaald en dan in de snijmachine gehangen waarbij het kropje van de pen gescheiden wordt. De witlofwortelen worden vervolgens afgevoerd voor veevoer. De witlof wordt vervolgens over een band naar de inpakruimte vervoerd waar de witlof wordt schoongemaakt en gesorteerd op grootte. Na het inpakken gaat de witlof naar de retailer, groothandelaars en exporteurs, want zelfs de verkoop heeft LOF. zelf in handen! Meer weten over de producten van Witlofkwekerij LOF.? Dat kan! Je kan het bedrijf vinden via de website. Houd ook de facebookpagina en Twitteraccount van Witlofkwekerij LOF. in de gaten voor het laatste nieuws.

Deze website is een initiatief van

unnamed-1.png
  • Instagram - White Circle
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram - White Circle
  • LinkedIn
  • Facebook