top of page

Lokaal verhaal | Flevolandse Sambal van stichting Weet hoe je Leeft!


Stichting Weet hoe je leeft! is het leerwerkbedrijf van Jolanda en Peet van Adrichem. Beiden zijn ervaringsdeskundig in het werken met en begeleiden van mensen met een verstandelijke en/of aanverwante beperking. Dit doen zij op de dagbesteding waar deelnemers in vrijheid en veiligheid kunnen werken in de kassen, de groentetuin, de werkplaats de winkel of in het theehuis van ‘Tante Nel’. Er wordt hier gewerkt vanuit de kracht van de persoon.


Peet en Jolanda zijn 38 jaar getrouwd, hebben vier kinderen en wonen met veel plezier in Almere. In 1998 zijn Jolanda en Peet met hun rozenkwekerij van het Westland naar Almere verhuisd. Tijdens de economische crisis in 2008, moesten Peet en Jolanda gedwongen stoppen met de rozenkwekerij. Peet en Jolanda hebben beiden ervaring in de gehandicaptenzorg en dus was het vanzelfsprekend dat zij na de economische ciris hierin verder gingen. Toch ging er wat borrelen bij de twee.. Jolanda vond dat het ook anders kon, en dat deelnemers meer ruimte moeten krijgen om te werken en te leren. Peet miste het werken met de handen en wilde zijn groene vingers graag weer inzetten voor een goed doel. Zo ontstond in 2011 de start van hun eigen dagbesteding op de boerderij in Almere. Iedereen is welkom bij Peet en Jolanda, van jong tot oud, iedereen moet zich thuis kunnen voelen bij Weet hoe je Leeft! Door de enorme groei van het bedrijf zijn Peet en Jolanda in 2014 overgegaan naar een stichting. Peet en Jolanda zitten niet in het bestuur en staan gewoon op de loonlijst. Op deze manier houden zij de communicatie transparant naar de deelnemers en families, plus nu kunnen ze echt doen wat zij leuk vinden: zorgen!


Momenteel werken er 15 mensen voor de stichting en heeft Weet hoe je Leeft! zo’n 80 deelnemers. De wensen van de deelnemers zijn leidend, want hier “mogen ze zijn wie ze willen, en doen wat zij willen’. In 2017 is Jolanda samen met de gemeente Almere om tafel gegaan om een opleiding te maken voor het landwinkeltje. Hier leren de deelnemers te communiceren met klanten, het wegen van groenten en fruit en leren ze om te werken met een kassa. Deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt leren in de opleidingswinkel de fijne kneepjes van het vak, om vervolgens ook buiten de boerderij een gepaste werkplek te vinden. In de winkel worden seizoensgebonden producten verkocht die op een duurzame manier verbouwd zijn. Jolanda en Peet noemen dit dan ook: “met veel liefde geteeld”.


Hot hot hot

In de kassen, waar vroeger de rozen stonden, worden ongeveer 25 verschillende soorten groente per jaar verbouwd. Peet zet zijn gewassen af bij PDX en samen bepalen zij ook de invulling van de kassen. PDX is een cateraar die het eten verzorgd in de kantines van bijvoorbeeld de redactie van RTL. Bijzonder is dat Peet naast zijn standaard gewassen, zoals komkommers, sperziebonen, tuinbonen en aardappels ook tomaten verbouwd. Hij is de enige in Almere! Peet en Jolanda letten goed op de voedseltrends, zo telen zij ook verschillende soorten hete pepers in de kassen. Dit idee begon toen Peet een ‘Peper festival in Engeland’ bezocht. Hier werden eet competities gehouden, er werd gekookt en de heetste pepers ter wereld werd gepresenteerd. Op deze manier kwamen zij langzaam op het idee om pepers te gaan telen. En met succes, want samen met sambalfabriek ‘De Koningsvogel’ hebben zij nu ongeveer 20 verschillende soorten pepers geteeld. De pepers staan van maart tot en met november in de kassen. In de Flevour Box vind je deze maand de lemon drop sambal van Weet hoe je Leeft! De lemon drop peper is een langwerpige gele peper, met een fris pittige smaak. En heet is de peper zeker wel! De hitte van een peper wordt gemeten met een scoville meter. Ter vergelijking: een rode Spaanse peper is 5.000 scoville en de lemon drop peper is 60.000 scoville.Samen staan we sterk

Peet en Jolanda zijn zelf grootgebruiker van het boerennetwerk in Flevoland. In hun landwinkel verkopen zij lokale producten van collega-boeren en producenten. Je kan zuivelproducten kopen van The Grow Company, komkommers van BioFood en biertjes van Brouwerij Stijl. Ook kun je de producten van Vleesch&Co vinden en broden van bakkerij Borsch uit Almere die weer de granen van Zonnespelt gebruiken in haar producten.


In de toekomst zou Jolanda graag zien dat gezond en lokaal voedsel in alle zorginstellingen in Nederland wordt gegeten. Op de boerderij leren de deelnemers veel over gezond leven, eten en telen. Het is jammer dat deze kennis niet altijd doorgevoerd kan worden in hun wooninstellingen. Daarnaast zou Jolanda graag 24 uurs zorg willen aanbieden. Peet wil graag een switch maken naar zacht fruit. De pepers zijn een erg leuk eindproduct, maar het werken in de kassen is niet altijd een fijne bezigheid voor de deelnemers en hemzelf. Samen hopen Peet en Jolanda ervoor te zorgen dat men meer maatschappelijk betrokken is. Aanschaffen van een Flevour Box is al een vorm van maatschappelijk betrokken zijn! Jolanda: “het is mooi om iets terug te geven”.


In de Flevour Box vind je deze maand sambal van Peet en Jolanda. Een echte primeur in Flevoland! Benieuwd naar de opleidingswinkel en alle lokale producten die verkocht worden bij Weet hoe je Leeft!? Breng dan een bezoek aan de boerderij. De winkel is van maandag tot en met zaterdag geopend van 9:00 uur tot 16:00 uur. Je kan hier op vrijdag 6 november ook je Flevour Box ophalen.


Meer weten over de dagbesteding en groentetuin van Weet hoe je leeft? in Almere... dat kan! Je kan de stichting van Peet en Jolanda volgen via de website of stuur een mail naar info@weethoejeleeft.nl. Houd ook de facebook pagina van Weet hoe je leeft! in de gaten voor het laatste nieuws over de boerderij en updates over deelnemers.


Comments


bottom of page