top of page

Lokaal verhaal | Een innovatief product, de Knakwortel, door Valerie en Koen

Valerie is vegetariër, maar lust geen groenten. Of naja, we moeten zeggen lustte geen groenten. Want sinds ze de knakwortel ontwikkelde ze en eet ze groenten met plezier. Koen, een vriend van Valerie, liet het daar niet bij zitten en ging aan de slag om groenten niet meer zo gezond te laten smaken. Hier ontstond de knakwortel, een bospeentje gemarineerd in gerookte kruiden en specerijen, gewoon in eigen keuken. Koen en Valerie grapte verder dat dit echt op de markt moest komen, een paar jaar verder en het heeft zelfs in de schappen van de Albert Heijn gelegen en nu in die van de groothandel.Valerie en Koen zijn allebei ondernemers en ontwikkelen duurzame oplossingen. Beide zijn ze altijd al erg bewust bezig met duurzaamheid en daar past de Knakwortel zeker bij! Nadat de knakwortel was ontdekt gingen Koen en Valerie samen kijken naar hoe de knakwortel op een festival zou lopen en binnen anderhalf uur werden er 1000 knakwortels verkocht! In 2018 won de Knakwortel de Albert Heijn Product Pitch en kregen zij de kans om de knakwortel in de supermarkt te verkopen. Uiteindelijk heeft de knakwortel eind 2019 de schappen van de Albert Heijn verlaten, maar is het product nog steeds te vinden bij Sligro, Hanos, Bidfood en in ver- schillende horecazaken.

Net voor de coronacrisis hadden Koen en Valerie speciaal een food- truck ontworpen voor de knakwortel. Helaas hebben zij deze nog niet kunnen uitproberen. ‘Je ziet wel echt je werk in duigen vallen, dat is erg jammer’ vertelt Valerie. Maar gelukkig blijft Valerie erg positief en ziet ze overal kansen. Zo heeft het duo afgelopen jaar ook ‘Groentenijs’ uitgebracht, die je kan proeven bij Ijspressi in Almere.


De knakwortel wordt gemaakt van bospeentjes die voornamelijk bij Martin Topper vandaan komen. De producten van Martin Topper ken je natuurlijk al van vorige Flevour Boxen. De bospeentjes worden in een kruidige marinade sous-vide gegaard, zo krijgt hij de perfecte bite. Sous-vide garen betekent eigenlijk garen in vacuüm. De knakwortel bestaat uit alleen maar plantaardige ingrediënten en een snufje zout, hierdoor is de knak- wortel dus helemaal vegan en glutenvrij. Met de knakwortel kan je een heerlijk ‘broodje knak’ maken, zoals in het recept hieronder van Nadia Zerouali of je kan de knakwortel gebruiken als vlees alternatief zoals bij een stamppot!


Wil je meer weten over de Knakwortel? Volg Knakwortel op Facebook en/of Instagram of neem een kijkje op hun website: www.knakwortel.nl.


bottom of page