top of page

Lokaal verhaal | Een bonte kavel bij familie Galema in Marknesse

VOF Galema van Zuyderzee Asperges is het biologische tuin- en akkerbouwbedrijf van Simon en Titus. Doordat ze op een bonte kavel telen, hebben ze een groot assortiment van producten.De vader van Simon was polderpionier en startte een melkveebedrijf, in 1981 nam Simon het bedrijf van zijn vader over In 1988 besloot Simon volledig biologisch te gaan boeren. Later startte Simon ook met het houden van melkvee tot 1999, daarna ging Simon over naar het houden van vleesvee. Vanaf 2009 kwam zoon Titus in het bedrijf en zijn ze gestart met het telen van asperges, daarna volgde de andere producten.

Het bedrijf Zuyderzee asperges heeft 24 hectare. Simon en Titus vertellen dat ze een erg breed assortiment hebben, namelijk; pompoenen, spruiten, walnoten, aardbeien, aardappels, zoete aardappels, asperges en yacon. In 2009 zijn ze gestart met het telen van asperges, vanaf 2014 telen ze fulltime asperges en hoe leuk, in de aspergetijd hebben ze hun eigen kraampje aan de weg waar je langs kan komen om asperges te halen.

Zuyderzee groenten verkoopt hun groenten voornamelijk aan kooplui en de vrije handel maar je kan hun producten ook vinden in ‘de krat’, de ‘Eko box’, de online webshop Ekonoom en nu ook in de Flevour Box van februari.
In de Flevour Box van februari vind je ‘sweet mama’ pompoenen en ‘flower sprouts’ van Simon en Titus. De sweet mama pompoenen worden ook wel kabocha pompoenen genoemd, ze hebben een dikke groene schil maar zijn oranje van binnen.De naam zegt het al, deze pompoenen zijn zoeter dan de andere pompoenen.


De pompoenen worden op 3,5 hectare geteeld en gaan rond eind mei de grond in waarna ze in september geoogst kunnen worden. De pompoenen hebben minimaal 95 groeidagen nodig.


De flower sprouts zijn erg bijzondere spruiten, het is namelijk een kruising tussen boerenkool en spruiten, daarom zien deze er anders uit dan de spruiten die we normaal gesproken altijd zien! Dit is het derde jaar dat de flower sprouts geteeld worden, het is erg arbeidsintensief, maar waarschijnlijk gaan ze volgend jaar nog een keer de flower sprouts telen en dan twee keer zoveel. De flower sprouts zijn overgenomen door Simon en Titus nadat een vriend van hen dit startte, nu staan de flower sprouts voornamelijk op het land als ondersteuning voor de walnoot bomen die erlangs groeien. De flower sprouts worden in midden mei geplant en geoogst in november tot en met februari.

Wil je meer weten over de Zuyderzee asperges? Neem dan een kijkje op de website. Ook kan je het bedrijf vinden op facebook voor het laatste nieuws over de asperges, aardbeien en meer. Of stuur een e-mail naar info@zuyderzee-asperges.nl


Comments


bottom of page