
“Samen werken met de hele keten, dat is een
van de leukste dingen aan boer(in) zijn”
In de zomer van 1996 streken Tom en Tineke met hun koeien neer op het terrein van, het toen nog prille, stadslandgoed ‘De Kemphaan’ in Almere. Het was een schone wildernis en er moest veel gebeuren om op deze plek hun boerderij te bouwen. Inmiddels zijn de plannen van toen werkelijkheid geworden. De Stadsboerderij is nu een biodynamisch landbouwbedrijf met akkerbouw, vleesvee, én met een publieksfunctie. Volgend seizoen groot feest dus voor Tom en Tineke, want dan bestaat De Stadsboerderij 25 jaar!
Het bedrijf van Tom en Tineke is gevestigd op de rand tussen het rijke akkerland van de Flevopolder en de snelgroeiende stad Almere. Een droom die uitkwam in 1996, want Tom en Tineke wilden graag met hun bedrijf een verbinding maken tussen land en stad. De visie was om een gemengd bedrijf op te richten met zoogkoeien die zorgen voor de mest, akkerbouw met biologische producten, en na 10 jaar is ook de keuze gemaakt om uiteenlopende (culturele)-activiteiten te organiseren. Het land voor akkerbouw en groenteteelt is ongeveer 200 hectare. In de akkerbouw vormen de granen en klaver een belangrijke teelt. Daarnaast wordt het arsenaal aangevuld met gemiddeld 15 verschillende soorten gewassen denk aan: uien, peen, pastinaak, verschillende koolsoorten, doperwten, sperziebonen, pompoenen, spinazie, mosterd en rode biet. De zoogkoeien zorgen voor mest voor de akkerbouw en groenteteelt en onderhouden ook de natuurgebieden waar ze weiden. Wat zo bijzonder is aan De Stadsboerderij, is dat Tom en Tineke na 25 jaar echt een positief verschil zien in de kwaliteit van de bodem. Dit kunnen zij zien doordat het telen en ploegen gemakkelijker gaat, er minder onkruid te zien is en de kwaliteit van de gewassen verbeteren.
De groentegewassen van De Stadsboerderij zijn bijna allemaal bestemd voor de conservenindustrie. De bootjes en maïs komen in glazen potjes of in diepvrieszakken terecht. Maar wel allemaal biologisch! Pompoenen gaan in de babyvoeding, witte kool gaat naar de zuurkoolfabriek. Alleen wortelen en rode bieten zijn (gedeeltelijk) voor de vers markt bestemd. De producten van De Stadsboerderij zijn te koop in de supermarkt onder biologisch keurmerk en in de natuurvoedingswinkels onder het Demeter-label.
De boerenmarkt
Na (bijna) 25 jaar gevestigd te zijn tussen de Flevopolder en Almere, is de relatie met de stad Almere enorm versterkt. De Stadsboerderij heeft een naam gekregen in de stad en dat is te merken met alle activiteiten die Tom en Tineke organiseren. Naast de dagelijkse bezigheden op de boerderij verzorgen zij ook schoolexcursies, educatieve lessen, kookworkshops, vergaderzalen voor organisaties en ook de boerenmarkt op zaterdag. De boerenmarkt, een begrip in de omgeving, is 20 jaar geleden voor het eerst gehouden. Iedere zaterdag komen boeren en producenten bijeen om lokale producten te verkopen in de grote schuur. De boerenmarkt is wekelijks geopend van 9:30 uur tot en met 13:00 uur. Zo kunnen mensen uit de stad kennis maken met (biologische) landbouw en meegenieten van het boerenbedrijf. De stad Almere profiteert van een milieuvriendelijk, duurzaam beheer van haar groene ruimte. En de boeren kunnen dankzij de stad toekomst geven aan hun bedrijf.
Tekst gaat verder onder de foto's:
In de Flevour box vind je deze maand zuurkool van Tom en Tineke
Samen met buren wordt jaarlijks een teeltplan gemaakt voor het zaaien en oogsten van de kool. In samenwerking met zuurkoolfabriek Kramer worden schema’s en verdelingen gemaakt. Op deze manier wordt het risico weggenomen. De prijsafspraken worden van tevoren gemaakt, de rassen worden verdeeld en je weet ook hoeveel hectare van je land jaarlijks naar de kolen gaat. Afhankelijk van het ras, worden de kolen tussen mei en juni geplant en tussen oktober en november geoogst. De kolen worden geoogst wanneer ze rijp zijn, dat kan je zien aan de vorm van de kool, de buitenbladeren, de kleur en aan het gewicht. Een ‘goede’ kool kan wel 10 kilo wegen! De kolen worden met de hand geoogst door middel van een soort broodmes en worden daarna met een trekker ‘opgeprikt’ in een kist. Om 1 vrachtwagen vol te laden, moeten Tom en Tineke 2 dagen werken met in totaal 6 mensen. De zuurkool wordt vervolgens verwerkt in een fabriek in Noord-Holland. De biologische zuurkool wordt in plastic zakjes voor de supermarkten verpakt en de Demeter zuurkool wordt in een fabriek in Friesland in glazen potten verwerkt.
Tineke: “het mooiste van boer zijn, is dat je in-en met de natuur werkt en dat je door vakmanschap verbetering van de grond ziet. De bodem is een levend organisme en je kan zien dat de kwaliteit van het bodemleven vooruitgaat. Niet alleen in de producten, maar ook in de omgeving! We zien ieder jaar weer nieuwe vogelsoorten”. In de toekomst hoopt Tineke meer grond zekerheid te krijgen. Doordat zij grond pachten van Staatsbosbeheer en de stad Almere snel groeit, verliezen zij langzamerhand stukken grond. Daarnaast vinden Tom en Tineke het belangrijk om een sterke connectie te maken tussen Stad en Boer. Ze willen op zoek gaan naar de wensen en behoeftes van de consument en daar met hun boerderij zo goed mogelijk op inspelen. Momenteel wonen er op het erf in Oosterwolde meer dan 21 huishoudens, samen hopen Tom en Tineke te werken aan de toekomst van De Stadsboerderij.
Mocht je andere producten van de Stadsboerderij willen proberen? In de boerderijwinkel aan huis is rundvlees, en een wisselend aanbod seizoensproducten te koop. De winkel is iedere vrijdag en zaterdag geopend van 13:00 uur tot 17:00 uur. Meer weten over Stadsboerderij Almere en alle aangeboden activiteiten? Dat kan! Je kan het bedrijf van Tom en Tineke via de website of stuur een mail naar info@stadsboerderijalmere.nl. Houd ook de facebook pagina van De Stadsboerderij in de gaten voor het laatste nieuws.
Wilt u weten hoe de Stadsboerderij ontstaan is, hoe we te werk gaan, en wat de plannen zijn? Klik op onderstaande: