Samen bouwen aan het Flevolandse voedsellandschap
Credits: Fotografie Alexander Credits: Sven Benjamins
De heren hebben de handen ineengeslagen en bouwen samen aan de uitbreiding van het voedsellandschap in Flevoland. Bauke is bestuurslid van Flevofood en heeft een eigen bedrijf, Vleesch&Co. Rogier is ondernemer en eigenaar van Zonnespelt. Zonnespelt is een graanverwerkend bedrijf in Lelystad die gespecialiseerd is in de verwerking van biologische en biodynamische granen. Een graan wat ze veel verwerken is spelt. Beide heren zijn ondernemend ingesteld en blijven hun producten innoveren. Tijdens een ontmoeting op een boerenmarkt hebben de heren contacten uitgewisseld. Zo ging Rogier aan de slag met het brouwen van speltbier en is Bauke afgelopen maart begonnen met het ontwikkelen van een droge bierworst met gepofte speltkorrels. Bauke en Rogier zijn het voorbeeld van samenwerken in Flevoland, en hun producten vind je nu in de box!
Wie zijn Bauke en Rogier?
Bauke van der Veen is bestuurslid bij vereniging Flevofood, bestuurslid bij BoerenVoorBuren, onderdeel van internationale case study ‘Smart Chain’ en kook enthousiasteling. Bauke wil het voedsel uit Flevoland in de spotlights zetten, dit doet hij door middel van het verkopen van Almeers vlees met zijn eigen bedrijf Vleesch&Co. In 2016 is Bauke gestart met Vleesch&Co. Vleesch&Co vermarkt het vlees van dieren van het bedrijf Zorg&Natuur. Zorg&Natuur heeft in een groot aantal natuurgebieden in Nederland waar kuddes schapen en koeien lopen die hier middels begrazing aan natuurlijk beheer van deze gebieden doen. Vleesch&Co heeft een rijk assortiment aan vlees, waaronder BBQ-pakketten, burgers, entrecotes en droge worsten. En in het bijzonder droge worsten van varkensvlees, kippenvlees en Veluws wild.
Rogier
Rogier Scherpbier is eigenaar van graanverwerkend bedrijf Zonnespelt in Lelystad. Rogier is al 16 jaar werkzaam in de agrarische sector. Hij is in zijn jeugd begonnen bij Martijn en Monique van biodynamisch akkerbouwbedrijf 'De Zonneboog' in Lelystad. Tussendoor heeft hij een hbo-opleiding in sportmanagement gevolgd, maar kwam uiteindelijk toch weer terug bij het akkerbouwbedrijf in Lelystad. In 2014 is Rogier gestart met zijn eigen biologisch en biodynamisch bedrijf 'Zonnespelt'. Zijn bedrijf is gevestigd op het erf van 'De Zonneboog' en Rogier werkt dan ook dagelijks nog veel samen Martijn en Monique. Zonnespelt verwerkt graan voor de Nederlandse markt en sinds kort heeft Rogier ook klein verpakkingen voor consumentenverkoop. Ongeveer 3 jaar geleden is het idee voor een spelt biertje begonnen. Met een paar vrienden ging Rogier in zijn vrije tijd bierbrouwen en dat smaakte niet verkeerd..!
Spelt, bier en worst
Anderhalf jaar geleden stonden Bauke en Rogier samen op een boerenmarkt aan de Vleetweg. Bauke verkocht hier hamburgers van Vleesch&Co en Rogier verkocht zijn granen in de vorm van meel, korrels en brood. De heren raakten aan de praat en Bauke gaf de contactgegevens van een vriend die bierbrouwer is in Amsterdam. Wat begon als een grap, groeide uit tot een geweldig eindproduct! Rogier ging in samenwerking met Peter van den Arend, van More Beer, een spelt biertje brouwen. The Primal Spelled is een bier dat is gebrouwen met zuivere en biologische, waaronder de speltkorrels van Zonnespelt. De spelt van het oer ras Oberkulmer Rotkorn is één van de meest zuivere spelt rassen ter wereld. Het biertje is fruitig van smaak en lijkt qua kleur het meest op een amber/blond bier. Het biertje heeft een alcoholpercentage van 6.5 %
Afgelopen maart, in de eerste Flevour Box, zaten speltkorrels van Zonnespelt. Dit product bracht Bauke als kook enthousiasteling aan het denken, “wat kan ik hiermee maken?”. Hij ging experimenteren met droge worst en speltkorrels. De speltkorrels zijn geweekt in speltbier, gepoft en later verwerkt in de droge worst. Dit resulteert in een nieuw product en samenwerking! In de toekomst zien de heren meer samenwerkingen in het vooruitzicht. Wie weet ontstaan er nog meer soorten gedroogde worst met andere soorten graan. Rogier zou graag van meer soorten bier willen gaan brouwen.
Vleesch&Co
Meer weten over Vleesch&Co en waar je de producten van Bauke kan bestellen? Dat kan! Je kan het bedrijf van Bauke vinden via de website of stuur een mail naar welkom@vleeschenco.nl. Houd ook de facebook pagina en de instagram pagina van Vleesch&Co in de gaten voor het laatste nieuws en tips voor overheerlijke recepten. Naast de online webshop, kun je de producten van Vleesch&Co ook terugvinden bij de Landwinkel van Weet hoe je Leeft! in Almere en bij Fruithal Smits in Zeewolde.
Zonnespelt
Meer weten over Zonnespelt waar je de producten van Rogier kan bestellen? Dat kan! Je kan het bedrijf van Rogier vinden via de website of stuur een mail naar rscherpbier@zonnespelt.nl. Houd ook de facebook pagina van Zonnespelt in de gaten voor het laatste nieuws. Je kan de producten van Zonnespelt onder andere terugvinden bij Ekolander in Lelystad of bij speciaalbier zaak Burg Bieren in Ermelo. Voor online webshop zie hofwebwinkel.nl