top of page

Lokaal verhaal | Nieuwe boeren in Flevoland

Een nieuw en jong bedrijf in Flevoland: Tromp Aquafarming. Karin en Edwin zijn nieuwe biologische boeren in Lelystad.


In 2018 ging het roer om voor het duo. Na jarenlang gewerkt te hebben in de media & reclame in Amsterdam en London wilden de twee hun grote droom waarmaken: boer worden! “Iets samen doen als gezin wat er toe doet en de footprint op deze aarde verkleinen. Onze kinderen Samuel (15) en Abby (13) draaien mee op de boerderij en ook onze honden, katten en kippen zijn hier volledig opgebloeid. Wij zijn inmiddels ook redelijk zelfvoorzienend met zonnepanelen voor de stroomtoevoer, zonneboiler, een eigen waterbron en een systeem om regenwater op te vangen. We hebben altijd al veel samen gedaan, en toegegeven, zo’n avontuur starten als je niet alles samen kunt doen is lastig. Er komt veel op je af, je moet alles leren en ja.. er gaan natuurlijk ook dingen mis. Maar we zouden nu niet anders meer willen, eigenlijk is dat het allerbelangrijkste”.


Tromp Aquafarming is een biodiverse familieboerderij. Het bedrijf telt een meerdere vollegronds akkers, een boomgaard, een fruittuin, een paar veldjes met duindoorn en artisjokken, en verschillende kassen met onder andere verveine, thaise basilicum, gember, citroengras, tomaten, courgettes en aardbeien. De boerderij wordt daarnaast ook omringd door een heus voedselbos. Het voedselbos bestaat uit een singel om ons huis waar Karin en Edwin hazelnoten, walnoten, mispels, wilde appels en peren, pruimen, bessen, rozenbottels, kersen en beukennootjes kunnen oogsten. Karin: “Omdat we voor agrarische termen een kleinschalige boerderij hebben, wilden we vooral iets bijzonders telen”.


Palmkool, ook bekend als Cavolo Nero, is een heerlijke kool die je in soepen, pasta’s en stamppot kunt gebruiken. Normaal komt deze palmkool uit Italië, en Karin merkte, dat het bijvoorbeeld in Amsterdam waar ze vandaan komen, bijna niet te krijgen is. Dat is dus iets bijzonders! Daarnaast is het een plant waarbij je van onderen oogst en de plant blijft doorgroeien. Je oogst met de hand wel 5 of 6 keer van dezelfde plant. Nou, hoe duurzaam wil je het hebben?! Deze maand ook in de Flevour box: vergeten kruiden verveine. Verveine, anders bekend als citroenverbena of ijzerkruid, is een verse kruid. Nog bijna nergens te krijgen, maar dus wel in Flevoland bij Tromp Aquafarming. Het kruid is enorm veelzijdig en heeft een citroenachtig smaak. Het doet een beetje denken aan munt. Karin hoopt dan ook dat men verveine als de nieuwe “verse” munt voor in de thee gaat zien!De tekst gaat verder onder de foto:


Tromp Aquafarming is een volledig biologische boerderij in Flevoland, waarbij ze verschillende activiteiten combineren in het ondernemerschap. Karin en Edwin hebben veel hulp gehad van omringende buren die hier al veel langere tijd volledig biologisch boeren, met alle voor- en nadelen die daarbij horen. De één teelt groenten, de ander kruiden, en direct naast Tromp Aquafarming verandert het landschap elk seizoen door de producten die in wisselteelt worden gezaaid. De achterbuurman heeft een biologische kippenbedrijf en daar lopen de kippen heerlijk de hele dag rond over de akkers, zo leuk om naar te kijken. Karin: “Bijkomend verschijnsel zijn natuurlijk ook de roofvogels die ook naar diezelfde kippen loeren. Verder stikt het hier van de reeën die ’s avonds over het land racen”.

Sinds kort hebben Karin en Edwin ook een kleinschalige viskwekerij met mooie forel. In samenwerking met studenten van Aeres Hogere Landbouwschool in Dronten, worden experimenten gedaan met het kweeksysteem met aquaponics en zilte groenten. Daarbij wordt het afvalwater van de vis gebruikt als voeding voor de gewassen. Hier komt ook ‘Aquafarming” vandaan. Niets gaat verloren! In de toekomst willen Karin en Edwin in de kassen gaan overstappen naar het telen van zilte groenten, omdat die het beste groeien op het afvalwater van de vissen. Ook willen ze onderzoeken wat ze kunnen met de groenten die net even een gaatje of plekje hebben. Wat kun je daar nog mee? Want eerlijk is eerlijk, het smaakt nog steeds hetzelfde alleen de consument vindt het nog onaantrekkelijk. En daar ligt ook nog een ‘opvoed’ uitdaging. We willen zo min mogelijk waste met z’n allen toch?

In de Flevour box vind je deze maand zowel palmkool als verse verveine van Tromp Aquafarming. Om kennis te maken met het zusje van de boerenkool en de vergeten kruiden. Doe een paar blaadjes verveine in je kopje thee en je wilt nooit meer anders. Mocht je de kruiden het hele jaar in huis willen? Dan kan je een volwassen plant reserveren bij Karin. De plant kost €20,-. en blijven tot wel 10 jaar goed mits je goed snoeit en in de winter afdekt tegen de vrieskou. Van deze plant kun je per seizoen gemakkelijk wel 250 kopjes thee zetten.


Meer weten over Tromp Aquafarming? Dat kan! Je kan het bedrijf van Karin & Edwin vinden via de website of stuur een mail naar info@trompaquafarming.nl. Houd ook de instagram pagina van Tromp Aquafarming in de gaten voor het laatste nieuws.

Wil je meer kookinspiratie voor palmkool, verveine en tips voor het behoud van de plant: stuur een mail naar Tromp Aquafarming en ontvang de inspiratie folder digitaal!


コメント


bottom of page