top of page

Lokaal verhaal | De bijzondere aardappelen van The Potato Company uit Emmeloord

The Potato Company is een echt Flevolands familiebedrijf, werkzaam op de internationale pootgoedmarkt en heeft een focus op de ontwikkeling van nieuwe rassen.
TPC is in 2004 opgericht door Gaby Stet. Al snel na de oprichting startte het bedrijf met een eigen kweekprogramma. Intussen heeft TPC 12 ‘monopolie’ rassen op de rassenlijst staan. Deze rassen worden geteeld door ongeveer 100 pootgoed telers in een pool en worden vervolgens geëxporteerd naar 60 landen wereldwijd! Sinds 2017 zit het bedrijf gevestigd in het nieuwe pand aan de Franc in Emmeloord, midden in… the potato capital of the world.


TPC heeft momenteel 9 werknemers en het bedrijf werkt samen met lokale ‘agents’ in het buitenland. TPC is specialist op het gebied van vroege rassen: vroege rassen worden na ongeveer 3 maanden al gerooid. Daarnaast legt het bedrijf een sterke focus op samenwerkingen met kwekers, boeren en agents op nationaal en internationaal niveau.


De paarse aardappel, de bergerac, de truffelaardappel, is eigenlijk een heel bijzonder verhaal. De aardappel is begin jaren 2000 gekruist door een lokale aardappelkweker, Evert Boerhave. Wist je dat het kruizen van verschillende aardappelrassen wel tot 15 jaar kan duren? De Bergerac is eind 2006 opgepakt door TPC. Het bedrijf is begonnen met 7 á 8 knollen en ging zo langzaam vermenigvuldigen. Een aardappel vermenigvuldigt zich met factor 10, dus ook hier gaat een paar jaar overheen. Het is immers een natuurproduct!


TPC heeft ongeveer 3 hectare met bergerac aardappels, een niche product. De bergerac kwam in het assortiment van TPC door de opvallende kleur, smaak en het verhaal. Daarnaast bevat de bergerac ontzettend veel antioxidanten waardoor het ook nog eens gezond is. Antioxidanten zorgen ervoor dat de slechte cellen in het lichaam worden afgebroken. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook in andere gekleurde groenten zoals rode bieten of broccoli. De bergerac aardappels komen van het proefveld van TPC. De aardappels worden in maart gepoot en rond september gerooid. De bergerac is een goede aardappel om te frituren voor bijvoorbeeld chips of friet.


Meer weten over TPC en haar activiteiten? Dat kan! Je kan meer te weten komen over het aardappelbedrijf via de website: www.tpc.nl. Wil je andere bijzondere aardappelrassen proberen? TPC heeft nu ook een onlinewebshop www.aardappeltje.nl waar je als consument terecht kan voor Bergerac, Miss Blush of Toronto. Je kan ook langs het bedrijf in Emmeloord rijden; naast het kantoor staat een aardappel-automaat waar je ter plekke een jutezak met piepers kan kopen.

1 則留言


bouwvakker
2023年1月14日

Kan ik als particulier plantgoed bestellen, BERGERAC bij jullie bedrijf , beleefde grts

按讚
bottom of page