Lokaal verhaal | De Almeerse Weelde, een initiatief van Almeerse boeren en burgers

De Almeerse Weelde is een initiatief van Almeerse boeren en burgers die gepassioneerd en ambachtelijk bezig zijn met voedsel uit hun eigen omgeving. Almere heeft veel moois en heerlijks te bieden; dat laten zij je graag zien. Voor het Flevour Magazine hebben wij gesproken met Karin en Arjan.Stichting Almeerse Weelde is een stichting die nu ongeveer 2 jaar bestaat. In de jaren die daaraan vooraf gingen, ontwikkelde Almeerse Weelde zich op organische wijze, totdat in 2019 de stap gezet werd om als stichting verder te gaan. Almeerse Weelde is een zeer sociaal netwerk en heeft als doelstelling om bewustwording en beleving te creëren bij consumenten. Karin en Arjan benadrukken het belang van het creëren van connecties en het zoeken van synergie.


De stichting bestaat uit een bestuur, ongeveer 12 lokale bedrijven en een grote groep van (wildpluk) vrijwilligers. Almeerse Weelde werkt samen met stadsboeren, jammakers, koekenbakkers, kruidenkenners, notenrapers, kunstenaars, wolspinners en andere ambachsllieden. “Wij zijn met elkaar verbonden door onze liefde voor de Almeerse natuur, de (stads) landbouw en de mooie producten die daaruit voortkomen”. Je kan de producten van de Almeerse Weelde op verschillende plekken tegenkomen, waaronder de boerenmarkt iedere zaterdag bij De Kemphaan en bij de natuurvoedingswinkel van Odin.

Vlierbloesemsiroop Deze maand vind je in de Flevour Box de Almeerse Weelde vlierbloesemsiroop. Begin mei is de start van het vlierbloesem seizoen. Deze bloemschermen zijn overal vrij te plukken in de natuur. Je kan hier een gemakkelijke en natuurlijke siroop van maken.

Op de website lees je het recept van Sanne Flantua. Deze maand kan je de siroop eerst even proeven, om vervolgens zelf op pad te gaan. Proost! Almeerse Weelde is actief op manifestaties. Zo kan je de producten van Almeerse Weelde tegenkomen op de Floriade markt en paviljoen, de Dutch Food Week, het Groentesoepfestival. Ook was Almeerse Weelde te zien bij televisieprogramma Binnenste Buiten. Karin staat iedere zaterdag op de boerenmarkt bij De Stadsboerderij Almere met producten van Almeerse Weelde. De boerenmarkt is wekelijks op zaterdag van 10:00 uur tot 13:00 uur.Meer weten over de Almeerse Weelde en haar activiteiten? Dat kan! Je kan meer te weten komen over Almeerse Weelde via de website. Ook kun je het bedrijf vinden via Facebook en Instagram.