top of page

Lokaal verhaal | Bakkerij 'Het Zonnelied' in Zeewolde onderleiding van Bakker MartinIn 1985 is bakkerij het Zonnelied opgestart nadat ze met de tarwe van boerderij Zonnehoeve broden gingen bakken. In 1991 vestigde Het Zonnelied zich op het erf van Zonnehoeve. Het is een zelfstandige bakkerij en een geïntegreerd onderdeel van boerderij Zonnehoeve. Op Zonnehoeve vind je naast de bakkerij ook akkerbouw, veehouderij, een manege, een paarden pensionstalling en een paardenstoeterij. De bakkerij is een bedrijf waar zorgvragers meedraaien vanuit het multifunctionele bedrijf Zonnehoeve.


We spraken met Martin die al 33 jaar bij Zonnelied werkt. Er zijn drie vaste bakkers waarvan 1 medewerker uit de dagbesteding komt en is opgeleid tot bakker. Zonnelied bakt biologisch dynamisch brood zonder toevoeging van hulp grondstoffen om het brood langer mals te houden.


Het brood wordt gemaakt van tarwe van eigen land. De tarwe gaat naar een molen die nog met echt oude stenen de granen maalt. Vervolgens komt het meel terug naar het Zonnelied waar het brood gebakken wordt. Martin weet precies wat er in elk brood zit en waar het vandaan komt, net zoals vroeger. “We beginnen elke ochtend om 03:00 uur in de bakkerij. Dat is erg vroeg, maar je raakt eraan gewend!” zo vertelt Martin ons.


Per dag maakt Zonnelied ongeveer 1.500 broden en tegen het weekend zijn dat er 2.500. Martin vertelt ons dat men vaak zegt dat het heel moeilijk is om brood te bakken van Nederlands tarwe en wat blijkt, dat klopt helemaal niet! Bakkerij het Zonnelied is namelijk het voorbeeld dat het wel kan. Het Zonnelied heeft 50 verschillende soorten broden en koeken in het assortiment.In de Flevour Box van mei vind je het flevo’s roggebroodje die is gemaakt van roggemeel, volkorenmeel, water, gist, zout en een klein beetje zonnebloemolie! Roggemeel neemt meer water op en daarom blijf dit broodje ook wat langer mals.


De producten van Zonnelied zijn te koop bij www.hofweb.nl en bij de diverse natuurvoedingswinkels door heel Nederland. Ook staat bakkerij Het Zonnelied iedere zaterdagochtend op de boerenmarkt op de Stadsboerderij in Almere!

Wil je meer weten over Zonnehoeve? Neem een kijkje op www.zonnehoeve.net Wil je meer weten over Bakkerij het Zonnelied? Neem dan een kijkje op www.hetzonnelied.nl

Comments


bottom of page