top of page

Lokaal verhaal | Aardpeer van Jan & Sam van Geffen

Jan en Sam van Geffen telen op ruim 90 hectare zavelgrond in Lelystad een aantal lekkere biologische groenten zoals prei, schorseneer, pastinaak, wortelpeterselie, aardpeer en kliswortel. Arenosa is met 8 hectare een van de grootste biologische telers van schorseneren in Nederland.


Het akkerbouw- en tuinbouwbedrijf Arenosa in Lelystad van Jan van Geffen en zijn zoon Sam heeft als specialiteit zogenaamde vergeten groenten. Die vergeten groenten teelt Jan al vanaf het begin op zijn bedrijf. Naarmate de vraag naar de producten groter werd, groeide ook het bedrijf in omvang. Jan is geen boerenzoon, maar besloot op zijn 23ste jaar naar de Warmonderhof te gaan. Jan: “na de opleiding kreeg ik in 1979 de kans om in Lunteren op 3 ha groenten te gaan telen. Die grond werd gratis ter beschikking gesteld door iemand uit de kunstmestindustrie die het over een andere boeg wilde gooien. Hier heb ik veel praktijkervaring opgedaan. In 1988 konden we in Lelystad 10 ha pachten en zijn we verhuisd. In de loop der jaren groeide het bedrijf uit naar 55 ha”.


Zo vader, zo zoon

In 2008 is Sam in het bedrijf gestapt en werkt nu dagelijks samen met zijn vader aan de visie van Arenosa. Jan is verantwoordelijk voor het kantoorwerk en Sam stuurt het personeel aan. Samen nemen de heren beslissingen over het teeltplan, de planningen werken ze samen op het land en op de trekkers. Sam: “het bedrijf is me inmiddels helemaal eigen”.


Qua producten is Arenosa van zomerproducten op bewaarproducten overgegaan. Jan: “we proberen altijd alert te zijn op veranderingen in de markt, en hierop in te springen”. Jan en Sam verwerken momenteel ruim 130 hectare met pastinaak, wortelpeterselie, schorseneer, aardpeer en kliswortel, allemaal zogenaamde vergeten groenten. Dit wordt aangevuld met suikermaïs en aardappelen en prei voor de industrie. Voor de vergeten groenten hebben Jan en Sam verschillende was- en inpaklijnen in de schuur staan, waarmee elke gewenste hoeveelheid kan worden afgewogen en ingepakt voor de afnemers.

Het bedrijf Arenosa is een arbeidsintensief bedrijf geworden. Van september tot half mei hebben Jan en Sam dagelijks acht uitzendkrachten die aan het inpakken zijn. De zomer is de rustigste tijd, maar tijdens wiedpieken hebben ze soms wel twintig man tegelijk aan het werk. Jan: ”ik ben heel blij met mijn bedrijf. Het boeren past goed bij me en ik vind het leuk om te doen. Ik denk dat ik wel de wind mee heb gehad in de loop van de tijd, maar het is toch ook een kwestie van aanpakken wat op je af komt en op tijd kansen zien en grijpen”. Arenosa loopt goed en is gegroeid tot behoorlijke omvang. Hard werken en doen wat Jan en Sam leuk vinden zijn de uitgangspunten geweest van Arenosa.

Tekst door BioRomeo:


Aardpeer

Topinamboer, knolzonnebloem, jeruzalemartisjok... heb jij er wel eens van gehoord? Het zijn alllemaal verschillende benamingen voor de aardpeer. De benaming jeruzalemartisjok suggereert ten onrechte een verband met Israël en is waarschijnlijk een verbastering van het Italiaanse girasole articiocco (zonnebloemartisjok). Van oorsprong groeit de aardpeer in Noord-Amerika. De aardperen uit de box komen ‘gewoon’ uit Flevoland, Lelystad wel te verstaan. We delen een aantal heerlijke recepten met je, want we kunnen ons voorstellen dat je niet gelijk een idee hebt wat je hiermee moet maken. Maar let op: Aardpeer staat erom bekend dat ze winderigheid kunnen veroorzaken, vooral als je ze rauw eet. Wil je dat vermijden, eet dan vooral niet te veel of voeg wat karwijzaad of venkelzaad toe.


Meer weten over biologisch akkerbouwbedrijf Arenosa? Dat kan! Je kan het bedrijf van Jan en Sam van Geffen vinden via de website of stuur een mail naar jan@arenosa.nl. Je kan de producten van Jan en Sam bestellen via De Hofwinkel of terugvinden bij
コメント


bottom of page