top of page

Lokaal verhaal | 50 jaar Polderzoom kaas van familie Van Wees


Ard van Wees | Polderzoom


Groot feest bij familie van Wees dit jaar, want het duurzame melkveebedrijf is al 50 jaar gevestigd in Dronten. De oorsprong van het melkveebedrijf ligt in de Beemster, later in Aalsmeer en sinds 1970 is familie van Wees in oostelijk-Flevoland gevestigd. Het familiebedrijf is in 100 jaar tijd uitgegroeid van kleinschalige huisverkoop tot een professionele kaasproductie- en handel. Ard is de vierde generatie kaasmaker en staat al 20 jaar aan het roer van de onderneming. Het bedrijf verkoopt smaakvolle boerenkazen onder de naam ‘Polderzoom’. Polderzoom is bekend en geliefd geworden dankzij haar ‘boerenmeshangerkaas’, heel letterlijk is dit de zacht romige kaas die aan het mes blijft hangen.


De boerderij van Ard ligt gelegen aan de Elburgerweg 36. Een bijzondere locatie die een grote bijdrage levert aan de unieke smaak van de boerenkaas. De naam Polderzoom is tevens afkomstig van de unieke locatie en staat voor ‘een boerderij in de zoom (aan de rand) van de polder’. Daarnaast is het bedrijf super transparant. Je mag en kan alle activiteiten van Polderzoom onder een vergrootglas leggen en letterlijk ‘inzoomen’. Deze boer heeft geen geheimen! Het behouden en verzorgen van een gezonde grond is het belangrijkste onderdeel in deze onderneming (en vele andere bedrijven in Flevoland). De ligging van de boerderij is bijzonder, omdat deze op lichte grond staat. Dit zorgt voor een andere smaak van de melk, doordat de grond lichter is en meer zand bevat wordt de weide minder snel vertrapt dan bijvoorbeeld kleigrond. Daarnaast is Polderzoom perfect gelegen tussen Elburg en Dronten. In de buurt van de Veluwe, de campings en dagjesmensen.


Ard zet zijn producten af bij het Hollands kaascentrum, deze kazen komen terecht op boerenmarkten in heel Nederland. Daarnaast verkoop Ard zijn kazen aan lokale ondernemingen zoals restaurants, en kan Ard op aanvraag van bijvoorbeeld feesten en partijen extra kaas produceren. Polderzoom heeft 175 melkkoeien en 90 jongvee op het bedrijf. De koeien produceren in totaal 1,6 miljoen liter melk per jaar. Hiervan wordt ongeveer ⅔ deel verwerkt tot overheerlijke Polderzoom kaas en ⅓ deel wordt aan Friesland Campina geleverd. Ard staat zeven dagen per week in de productie om kazen te maken. Per dag wordt 1 tank van ongeveer 5.000 liter verwerkt tot kaas, dit zijn per dag 32 kazen.


Kenmerkend aan ‘De Polderzoom’ is dat de koeien in het weide-seizoen lekker in de wei kunnen lopen (wel 225 dagen per jaar!!). Ze grazen in het frisse en smaakvolle gras en produceren heerlijke verse melk. Elke dag wordt, nadat de koeien in de vroege ochtend gemolken zijn, gestart met kaasmaken. In de grote kaasbak wordt de verse melk volgens het traditionele familierecept bewerkt. De verse wrongel die daardoor ontstaat, gaat in een kaasvat en wordt twee uur lang geperst zodat de kaas een stevige en mooie ronde vorm én een goede korst krijgt. Daarna verblijft de kaas vier dagen in een pekelbad. Daardoor krijgt de boerenkaas nog meer smaak en stevigheid. Voordat de kaas vier maanden gaat rijpen in het kaaspakhuis, krijgt het nog een kunststof coating tegen invloeden van buitenaf. Tijdens de rijping wordt iedere kaas dagelijks gekeerd en zorgvuldig beoordeeld door het oog van de meester, boer Ard.


De tekst gaat verder onder de foto:


Polderzoom maakt echte boerenkaas, dat houdt in dat zij de kaas niet pasteuriseren en dus gebruik maken van rauwe melk in de producten. Kaas dat van een boerderij komt en wel gepasteuriseerd wordt, noemt men ‘kaas van de boerderij’. Klein verschil in omschrijving, groot verschil in de verwerking! Polderzoom maakt verschillende soorten kaas. In het assortiment zit jonge boerenkaas, fenegriek, nagelkaas, kruidenkaas en zelfs vegetarische kaas!


In de Flevour box vind je deze maand de hoeken van de ronde kaas. Een bijzondere manier om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen voedselverspilling. Mocht je andere kazen van Polderzoom willen proberen? Breng dan een bezoek aan de boerderijwinkel op dinsdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur en elke zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Meer weten over Polderzoom of wil je wellicht een excursie op de melkveehouderij? Dat kan! Je kan het bedrijf van Ard van Wees vinden via de website of stuur een mail naar ardvanwees@gmail.com. Houd ook de facebook pagina van Polderzoom in de gaten voor het laatste nieuws.
Comments


bottom of page