
Op 27 juni is er een nationale aardappelberg-dag. De weggevallen vraag naar friet vanuit de horeca, festivals en export is een grote zorg voor veel boeren. De aardappels blijven liggen en wordt met een veel lagere waarde benut voor bijvoorbeeld biogas of veevoer. Het bedrag dat de boer hiervoor krijgt is vaak lager dan de kostprijs, wat niet alleen de boer benadeeld, maar wat ook resulteert in honderdduizenden kilo’s voedselverspilling. Ontzettend zonde en dat laten wij, inwoners van Flevoland, natuurlijk niet gebeuren. We roepen iedereen op zaterdag 27 juni aardappelen te komen scheppen in Lelystad en Almere van 10:00 tot 14:00 uur. Kijk voor meer informatie op www.aardappelberg.nl
Recept: Libanese geblakerde aardappel & toum van Nadia Zerouali
Ingrediënten:
Uit Flevoland
4 geredde aardappelen
2 bollen polderknoflook
Daarbuiten
zout
3 dl koolzaadolie
1 sappige citroen
Sumak
Receptuur:
Pel de teentjes knoflook. Pureer in de beker van de staafmixer de
knoflook fijn met wat fijn zout. Pers de citroen uit en voeg het sap toe aan de knoflookpuree en maal verder fijn. Voeg in een dun straaltje al purerend de olie toe. Breng verder op smaak met wat zout en/of extra citroensap of wat sumak.
Verhit een droge koekenpan of BBQ. Was en snijd de aardappels in niet te dikke plakken. Dep droog. Gril de aardappels in de droge koekenpan (ja echt zonder olie) of op de BBQ in enkele minuten rondom gaar en geblakerd. Besprenkel tussendoor met wat zout water of bestrooi
lichtjes met wat fijn zout.
Meng 1 deel sumak op 1⁄2 deel zout en voeg naar smaak wat versgemalen zwarte peper toe. Serveer de geblakerde aardappel bestrooid met wat sumakzout en geef er een flinke schep toum bij.
Wil je weten waar je deze ingrediënten lokaal kunt kopen? Kijk dan op koop lokaal!