Hete bliksem van Sharon de Miranda

Sharon kan je misschien kennen van haar werk bij het tv- programma BinnensteBuiten op NPO. Hete bliksem een oud- Hollands gerecht, maar in combinatie met knolselderij in een nieuw jasje gestoken.

Dit recept laat zien en proeven dat plantaardig eten heerlijk kan zijn. De smeuïge hete bliksem en de stevige knolselderij is een echte smaaksensatie waarbij alle ingrediënten tot zijn recht komen.



Recept voor 4 personen


Ingrediënten Hete bliksem: 800 gr kruimige aardappels

500 gr appels 2 uien 2 dl (soja)kookroom 75 gr plantaardige- of roomboter

Peper/zout

Ingrediënten Gepofte knolselderij: 6 eetlepels milde olijfolie

2 tenen knoflook

Zeezout, peper 1 kg knolselderij Bosje peterselie

1 eetlepel honing

Ingrediënten Gefrituurde boerenkool: 50 gr fijngesneden boerenkool

Zonnebloemolie


Receptuur hete bliksem Schil en snijd de aardappels in grove stukken. Kook de aardappels 10 min. Ondertussen snijd je de appels in stukken van ongeveer 3 cm en voeg je deze toe bij de aardappels. Kook het samen nog ongeveer 5 min. Giet het af. Snipper de uien en verhit een koekenpan met de roomboter. Laat in de roomboter de gesnipperde uien rustig mee garen, zodat deze mooi kunnen karamelliseren. Voeg de uien toe aan de aardappels en stamp het met een aardappelstamper tot puree. Maak het smeuïg met de kookroom. En voeg er eventueel nog wat peper en zout aan toe.

Receptuur gepofte knolselderij Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de tenen knoflook fijn en roer deze door de olijfolie. Boen de knolselderij schoon en snijd de wortelachtige onderkant en de dikke schil eraf. Leg 2 grote vellen aluminiumfolie kruislings over elkaar en leg de knolselderij erop. Verdeel de helft van de knoflookolie erover en bestrooi met zeezout en peper. Verpak dan het geheel goed in de aluminiumfolie en pof in het midden van de oven in ongeveer 1 uur gaar. Pureer met een staafmixer de overige knoflookolie met de honing en 10 blaadjes peterselie fijn.


Receptuur gefrituurde boerenkool Verhit een hapjespan met een laagje zonnebloemolie tot 180 graden.Zorg ervoor dat de boerenkool goed droog is, anders gaat het vocht spetteren en dat is gevaarlijk. Frituur de boerenkool knapperig. Dit duurt echt maar 30 seconden, kijk uit dat hij niet verbrandt en bitter wordt. Haal de boerenkool uit de pan en laat het uitlekken op een servertje of wat keukenpapier en strooi er een klein beetje zout op.

Maak het gerecht af met de gefrituurde boerenkool en schep er wat van die heerlijke op smaak gemaakte olie over.





Heb jij je al aangesloten bij de 'Koken met de Flevour Box' Facebook? Doe dit snel, inspireer anderen en deel de recepten die jij maakt!