top of page

Glutenvrije, vegan brownies | The Veggie Week

Speciaal voor het Flevour magazine maakt Soraya vanaf nu heerlijke recepten! Deze maand vind je een recept voor glutenvrije vegan brownies en een recept voor glutenvrije vegan broodjes.


Soraya Omtzigt is een zesdeklasser op het Baken Trinitas Gymnasium in Almere. Samen met Ester van der Wal is ze in 2018 THE VEGGIE WEEK begonnen. Dit is een actie, waarbij zij elk jaar met meer dan 100 deelnemers een week lang geen vlees en vis eten en waarbij de dames de week afsluiten met een gezonde high tea (denk aan glutenvrije chocolate chip cookies of brownies van zwarte bonen). Het doel was om mensen bewust te maken van het feit dat één keer per week geen vlees of vis eten al een enorme positieve impact heeft op het klimaat. Ook wilden Soraya en Ester mensen laten zien dat gezond eten ontzettend lekker kan zijn! Daarnaast willen ze ook het bewustzijn rondom gezonde, vegetarische voeding vergroten via hun Instagram.

Voor het maken van het beslagen heb je nodig:

45 gram cacaopoeder

210 gram glutenvrij meel (bijvoorbeeld 100 g rijstmeel, 50 g havermeel, 60 g glutenvrije broodmix)

2 theelepels bakpoeder

1 theelepel zout

½ theelepel koek- en speculaaskruiden

160 gram kokosbloesemsuiker

½ eetlepel vanille aroma

35 gram zoete aardappel, geroosterd en gepureerd van Ko van den Dries

35 gram pompoen, geroosterd en gepureerd

220 milliliter zonnebloemolie

250 milliliter amandelmelk

Voor het maken van de Swirl heb je nodig:

75 gram zoete aardappel, geroosterd en gepureerd van Ko van den Dies

75 gram pompoen, geroosterd en gepureerd

3 eetlepel soja yoghurt

3 eetlepel plantaardige boter, gesmolten

2 eetlepel kokosbloesemsuiker

½ theelepel koek- en speculaaskruiden

Optioneel voor decoratie: 50 gram chocolate chips


Receptuur:

Was, om te beginnen, de zoete aardappelen (ongeveer 2-3 stuks) met water, maak met het mes een paar gaten in de aardappels en plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snij de pompoen doormidden, verwijder de pitten met een lepel en plaats de pompoen helften ook op de bakplaat, waarbij de binnenkanten van de pompoen helften op het bakpapier liggen. Rooster dit vervolgens in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven voor 50-55 minuten. Snij de zoete aardappelen doormidden en schraap het vruchtvlees uit de pompoen en de zoete aardappelen. Pureer vervolgens de zoete aardappel en de pompoen in aparte kommen en weeg de juiste hoeveelheden af.


Meng het glutenvrije meel, het cacaopoeder, het bakpoeder, de zout, de koek- en speculaaskruiden, en de kokosbloesemsuiker in een kom. Voeg hier vervolgens het vanille aroma, de zoete aardappel puree, de pompoenpuree, de zonnebloemolie en de amandelmelk aan toe en meng dit goed door elkaar, totdat er een egaal beslag ontstaat. Meng, voor de swirl, alle ingrediënten samen in een kom, totdat er een gladde massa ontstaat. Giet het beslag in een vierkant bakblik, die is ingevet met plantaardige boter en bestoven is met glutenvrij meel. Verdeel hier het swirl-beslag in hoopjes overheen en trek hier met een mes strepen doorheen, waardoor er een oranje swirl ontstaat. Verdeel hier tot slot de chocolate chips overheen en druk ze voorzichtig aan.


Bak de brownie in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven voor ongeveer 40-50 min of totdat een satéprikker, die je in het midden van de brownie steekt, er droog uitkomt. Laat de brownie afkoelen en zet hem verpakt in de koelkast.


Snij de brownie in stukken en serveer de stukjes eventueel met wat vegan chocoladepasta. Genieten maar!


Heb jij je al aangesloten bij de 'Koken met de Flevour Box' Facebook? Doe dit snel, inspireer anderen en deel de recepten die jij maakt!

Comentários


bottom of page