top of page

Glutenvrije, vegan broodjes met zoete aardappel | The Veggie Week

Speciaal voor het Flevour magazine maakt Soraya vanaf nu heerlijke recepten! Deze maand vind je een recept voor glutenvrije vegan brownies en een recept voor glutenvrije vegan broodjes.


Soraya Omtzigt is een zesdeklasser op het Baken Trinitas Gymnasium in Almere. Samen met Ester van der Wal is ze in 2018 THE VEGGIE WEEK begonnen. Dit is een actie, waarbij zij elk jaar met meer dan 100 deelnemers een week lang geen vlees en vis eten en waarbij de dames de week afsluiten met een gezonde high tea (denk aan glutenvrije chocolate chip cookies of brownies van zwarte bonen). Het doel was om mensen bewust te maken van het feit dat één keer per week geen vlees of vis eten al een enorme positieve impact heeft op het klimaat. Ook wilden Soraya en Ester mensen laten zien dat gezond eten ontzettend lekker kan zijn! Daarnaast willen ze ook het bewustzijn rondom gezonde, vegetarische voeding vergroten via hun Instagram.
Voor het maken van het broodje heb je nodig:

85 gram plantaardige boter, gesmolten

520 gram glutenvrije meel (bijvoorbeeld 300 g glutenvrije broodmix, 160 g rijstmeel en 60 g kikkererwtenmeel +extra voor bestuiven van het werkblad

7 gram gist (1 zakje, instant gist)

2 theelepel zout

2 theelepel bakpoeder

480 gram zoete aardappel van Ko van den Dries

3 theelepel kokosbloesemsuiker

2 eetlepel agavesiroop

300 milliliter amandelmelk

Olijfolie

Voor de toppings heb je nodig: 3 eetlepels amandelmelk

1 ½ eetlepels maple syrup

Een grote hand wit gepeld sesamzaad

Receptuur:

Meng het glutenvrije meel met de gist en het bakpoeder in een kom. Los de suiker op in de gesmolten boter en laat dit even afkoelen. Voeg nu het botermengsel, de amandelmelk, de zoete aardappel puree toe aan de kom met glutenvrij meel en meng dit met elektrische deeghaken kort door elkaar. Voeg als laatste het zout toe en kneed dit nu voor ongeveer 5 min. met de deeghaken tot een samenhangend deeg.


Vet een kom in met wat olijfolie, leg hier het deeg in, verdeel nog wat olijfolie over de bovenkant van het deeg, dek het deeg af en laat het deeg voor ongeveer 1 ½ uur op een warme plek rijzen.


Zet het deeg vervolgens voor ongeveer 15 min. in de koelkast. Leg daarna een stuk bakpapier op een bakplaat en smeer deze in met wat olijfolie.


Kneed het deeg even kort door en maak er vervolgens mooie bollen van. Gebruik eventueel wat extra glutenvrij meel, als het te veel plakt, maar wees zuinig want door een overmaat aan meel kan het deeg moeite hebben met rijzen.


Smeer de bollen in met wat olijfolie, dek de bolletjes af en laat ze weer 1 ½ uur rijzen. Meng in de tussentijd voor de topping de amandelmelk met de maple syrup.


Verdeel dit na het rijsproces over de bolletjes en strooi hier wat sesamzaadjes overheen.


Bak deze overheerlijke bolletjes vervolgens in een op 185 graden Celsius voorverwarmde oven voor ongeveer 25-30 min. of totdat ze goudbruin zijn.Laat de broodjes afkoelen en smullen maar!Heb jij je al aangesloten bij de 'Koken met de Flevour Box' Facebook? Doe dit snel, inspireer anderen en deel de recepten die jij maakt!

bottom of page